Κομισιόν: Μέτρα στήριξης 11,2 δισ. και «καμπανάκι» για στοχευμένες δαπάνες

Κομισιόν: Μέτρα στήριξης 11,2 δισ. και «καμπανάκι» για στοχευμένες δαπάνες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:33 Δημιουργία 24/02/21, 14:28

Στα 11,2 δισ. ευρώ από 7,2 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, προβλέπει η Κομισιόν ότι θα φτάσουν τα μέτρα στήριξης για το 2021, χτυπώντας συνάμα καμπανάκι για πιο στοχευμένες δαπάνες.

Ειδικότερα, στην έκθεσή της για την 9η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η ΕΕ εκτιμά ότι η ανεργία για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου συγκρατήθηκε στο 16,2%, επισημαίνοντας ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα έχει ως αποτέλεσμα το έλλειμμα να φτάσει στο 3,9% του ΑΕΠ έναντι 3,4% του ΑΕΠ, με βάση τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις της.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για αναιμική ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου και επαναλαμβάνονται οι προβλέψεις των χειμερινών εκτιμήσεων για ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ για το 2021 και 5% για το 2022.

Στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, η έκθεση σημειώνει την πρόοδο που έχει γίνει στις δεσμεύσεις της Ελλάδας στον τομέα της παιδείας, της αναθεώρησης του επιχειρησιακού πλάνου του ΤΑΙΠΕΔ στον τομέα της ενέργειας και όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά στην αναμόρφωση του ΠΔΕ.

Τονίζει, ωστόσο, και τις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, την ολοκλήρωση της στελέχωσης της ΑΑΔΕ, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την πρωτοβάθμια παροχή υγείας και το θεσμικό πλαίσιο κατά της διαφθοράς.

Αν σου άρεσε κάνε