Σταϊκούρας για 9η έκθεση: Ικανοποίηση αλλά και «καμπανάκι» για αβεβαιότητες και προκλήσεις

Σταϊκούρας για 9η έκθεση: Ικανοποίηση αλλά και «καμπανάκι» για αβεβαιότητες και προκλήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:45 Δημιουργία 24/02/21, 17:43

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η προσπάθεια όλων- κοινωνίας και πολιτείας- αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για την 9η έκθεση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ωστόσο, έκανε παράλληλα λόγο για δυσκολίες, αβεβαιότητες και προκλήσεις που εξακολουθούν να υφίστανται, και για τις οποίες, όπως είπε σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση.

Σταχυολογώντας τα θετικά σημεία της έκθεσης, ο υπουργός δήλωσε ότι αυτή:

-Αναγνωρίζει την άμεση και ορθή παρέμβαση της κυβέρνησης, από την αρχή της πανδημίας, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανέκυψαν.

-Επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μέτρα τα οποία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην αξιοσημείωτη συγκράτηση της ανεργίας και στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό, είπε ο κ. Σταϊκούρας, ότι γίνεται ειδική αναφορά στη σημαντική τόνωση της ρευστότητας των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η συνολική αξία των μέτρων, σύμφωνα με τον υπουργό, ανήλθε στα 23,6 δισ. ευρώ το 2020, εκ των οποίων, τα 15,3 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικές παρεμβάσεις- ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα μέτρα αυτά συνεχώς προσαρμόζονται, διευρύνονται και εμπλουτίζονται, ανάλογα με τις ανάγκες, φθάνοντας τα 11,6 δισ. ευρώ για το 2021 (από 7,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό).

-Χαιρετίζει την προώθηση μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σε τομείς όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η εκπαίδευση, η ενεργειακή πολιτική, η δημόσια διοίκηση και το λογιστικό πλαίσιο της Γενικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων επενδύσεων.

-Καλωσορίζει την πρόοδο του προγράμματος «Ηρακλής» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κυβερνητική πρόθεση επέκτασής του.

-Πιστοποιεί την πρόοδο στην κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που θα δώσουν σημαντική ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Σημειώνεται ότι η θετική επίδραση των πόρων αυτών δεν έχει ληφθεί υπόψη στις εκτιμήσεις της παρούσας έκθεσης.

-Τέλος, επισημαίνει τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων σε ασφαλή επίπεδα και την επίτευξη ιστορικών χαμηλών στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου. Ενώ, επικροτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους του υπολειπόμενου δανείου του ΔΝΤ.

Αν σου άρεσε κάνε