Πάγιες δαπάνες: Προς κάλυψη 50% με μετρητά και 50% με voucher

Πάγιες δαπάνες: Προς κάλυψη 50% με μετρητά και 50% με voucher

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:25 Δημιουργία 26/02/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ληφθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για την κάλυψη των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, αλλά όλα συντείνουν πως δεν θα είναι σε ρευστό το σύνολο των ενισχύσεων/επιδοτήσεων.

Με δεδομένη την «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα και το ότι και το τελευταίο ευρώ πλέον μετράει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, οι σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να καλυφθούν οι επιχειρήσεις κατά 50% με μετρητά και κατά 50% με φορολογικό και ασφαλιστικό voucher.

Προς τούτο, άλλωστε, προϊδεάζει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, πιθανότατα μετά από τεχνικές διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά, κάνει λόγο για «αποζημίωση επί των πάγιων δαπανών, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου και ασφαλιστικών εισφορών». Ήτοι, το «κουπόνι» θα «εξαργυρώνεται» για την κάλυψη μέρους των τρεχουσών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, ενώ τα μετρητά θα αφορούν στην κάλυψη δαπανών π.χ. μισθοδοσίας ή ηλεκτρικού.

Το νέο μέτρο θα στοχεύει κυρίως σε μεσαίου και μεγαλύτερου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπόρεσαν να καλυφθούν από την «επιστρεπτέα προκαταβολή». Μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, στα οποία οι υψηλές πάγιες λειτουργικές δαπάνες, και παρά την ενίσχυση από την «επιστρεπτέα προκαταβολή», άνοιξαν «τρύπες» στους ισολογισμούς τους.

Για να δικαιούται μια επιχείρηση την ενίσχυση, θα πρέπει να ανήκει στους άμεσα πληττόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, να παρουσιάζει μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και να καταγράφει σημαντική ζημία το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Προσωρινό Πλαίσιο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για την κρατική ενίσχυση εκτιμάται ότι δεν θα υπερβεί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα προκύψει αφού στον αλγόριθμο συνυπολογιστούν και αφαιρεθούν όλες οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί τους προηγούμενους μήνες από άλλα μέτρα στήριξης (π.χ. από «επιστρεπτέες προκαταβολές»). Αν και οι «ενισχύσεις για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες» που επιτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταβάλει κάθε χώρα έχουν ανώτατο όριο τα 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση, το τελικό ύψος θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας, αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο. Καθώς, όπως προσθέτουν, ουδείς αποκλείει να επεκταθούν και τον Απρίλιο τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης, που θα συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό.

Αν σου άρεσε κάνε