Σε 60 δόσεις οι επιστροφές από τις «επιστραπτέες προκαταβολές»

Σε 60 δόσεις οι επιστροφές από τις «επιστραπτέες προκαταβολές»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:16 Δημιουργία 27/02/21, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Την αύξηση σε τουλάχιστον 60 του αριθμού των δόσεων, από 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές δόσεις που ισχύει σήμερα, για τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από τον Ιανουάριο 2022 από τις «επιστρεπτέες προκαταβολές» εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Στόχος είναι να δοθεί μια «ανάσα» στους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι, με το άνοιγμα της οικονομίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με σωρεία υποχρεώσεων. Η τελική απόφαση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα είναι συνάρτηση των συνολικών οφειλών που θα έχει το επιχειρείν προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκτός από τους τρεις πρώτους κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής», οι υπόλοιποι προβλέπουν ότι θα επιστραφεί το 50% του κρατικού δανείου, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης των θέσεων εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Για τους τρεις πρώτους κύκλους αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου «κούρεμα» έως 50% του ποσού της ενίσχυσης που έχει δοθεί. Ωστόσο, το «κούρεμα» δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα είναι στοχευμένο στις επιχειρήσεις που κατέγραψαν σημαντική απώλεια εσόδων τους τελευταίους μήνες πέρυσι και θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλες ζημίες και τους πρώτους μήνες του 2021.

Με τον 7ο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ με βάση τον τζίρο του α’ τριμήνου, και για τον οποίο οι αιτήσεις θα υποβληθούν έως τις 20 Μαρτίου και οι πληρωμές θα γίνουν τον Απρίλιο) θα έχει διοχετευθεί στην οικονομία συνολική ρευστότητα 8,5 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό, οι δικαιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν σταδιακά περίπου 3- 4 δισ. ευρώ, μέσω μηνιαίων δόσεων από το 2022. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet και επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Ήτοι, κάτω από 1% με τα σημερινά δεδομένα.

Από τους πρώτους έξι κύκλους της «επιστρεπτέας προκαταβολής», προκύπτει ότι:

-Στον πρώτο κύκλο ενισχύθηκαν 54.490 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό ενισχύσεων 601,8 εκατ. ευρώ.

-Στον δεύτερο κύκλο ενισχύθηκαν 89.732 επιχειρήσεις με ποσό ύψους 1,26 δισ. ευρώ.

-Στον τρίτο κύκλο ενισχύθηκαν 10.522 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό ενισχύσεων ύψους 1,51 δισ. ευρώ.

-Στον τέταρτο κύκλο- που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς για πρώτη φορά το 50% του δανείου έγινε μη επιστρεπτέο και υπήρχαν ελάχιστα όρια ενισχύσεων και διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, ενισχύθηκαν 447.041 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 2,175 δισ. ευρώ.

-Στον πέμπτο κύκλο ενισχύθηκαν 359.691 επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 1,225 δισ. ευρώ.

Οι πληρωμές για τον 6ο κύκλο με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει ένα μέρος από την απώλεια τζίρου του Ιανουαρίου εφέτος, θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αν σου άρεσε κάνε