ΥΠΟΙΚ: «Ασκήσεις ισορροπίας» για την στρατηγική της «επόμενης μέρας»

ΥΠΟΙΚ: «Ασκήσεις ισορροπίας» για την στρατηγική της «επόμενης μέρας»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:48 Δημιουργία 01/03/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Η αποστροφή στον λόγο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη το περασμένο Σάββατο ότι «το διαθέσιμο ποσό (σ.σ. για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων) είναι πεπερασμένο και με αυτό θα πορευτούμε» και η έκφραση της ελπίδας να μην χρειαστεί να τεντωθεί άλλο το σκοινί της οικονομίας με πρόσθετες παρατάσεις, αντικατοπτρίζει ανάγλυφα αφενός την αγωνία του οικονομικού επιτελείου και αφετέρου την ανάγκη αναπροσαρμογής της στρατηγικής για την «επόμενη ημέρα».

H παράταση των περιοριστικών μέτρων (η αγορά ενδέχεται να ανοίξει στις 16 Μαρτίου, ανέφερε επίσης ο κ. Σκυλακάκης) «ψαλιδίζει» τους δημοσιονομικούς πόρους για τα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας και οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στην αναζήτηση της «λεπτής ισορροπίας» μεταξύ της ενίσχυσης όσων επλήγησαν ιδιαίτερα και των κανόνων της δημοσιονομικής σταθερότητας της Κομισιόν.

Έτσι, εκτός από το γεγονός πως θεωρείται πλέον δεδομένο ότι οι νέες παρεμβάσεις θα είναι απολύτως στοχευμένες, επανεξετάζονται παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες και υπό τα σημερινά πάντα δεδομένα, το εύρος και τα χαρακτηριστικά ορισμένων εξ αυτών. Ήδη, επισημαίνουν οι ίδιες πληροφορίες, συζητούνται αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων, στη μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις και στο πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ», το κόστος του οποίου μόνον από την επέκτασή του τον Μάρτιο ανέρχεται σε 335 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, φέρεται να εξετάζεται τόσο η χορήγηση μόνον voucher για τις πάγιες δαπάνες, όσο και η στόχευση της μείωσης της προκαταβολής φόρου μόνον για τις επιχειρήσεις που είχαν πέρυσι μεγάλη πτώση τζίρου σε σχέση με το 2019, αλλά κατάφεραν να έχουν κερδοφορία. Αντίθετα, τα μέτρα που έχουν «κλειδώσει» για την «επόμενη ημέρα» της οικονομίας, είναι η παράταση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, ένα ευρύ πρόγραμμα κατάρτισης για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αναστολή σύμβασης, το «Γέφυρα 2» για τα επιχειρηματικά δάνεια και το «κούρεμα» των δανείων των πρώτων γύρων της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Από τη συνέχιση των περιοριστικών μέτρων πλήττονται ευθέως ΑΕΠ και προϋπολογισμός. Εκτιμάται ότι οι 24 ημέρες ενός σκληρού lockdown αφαιρούν από την ανάπτυξη 1,2 μονάδες, που σε απόλυτα μεγέθη σημαίνει μείωση του ΑΕΠ κατά 2,14 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η παράταση καταβολής των επιδομάτων των 534 ευρώ με ταυτόχρονη κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά ή τα «κουρεμένα ενοίκια», το πάγωμα των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στο Δημόσιο και η υστέρηση στα έσοδα από φόρους και εισφορές διευρύνουν τη «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό κατά 1,869 δισ. ευρώ, διογκώνοντας το έλλειμμα κατά 1,05% του ΑΕΠ.

Από την αρχή κιόλας του έτους διαφαινόταν ότι το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού για ρυθμούς ανάπτυξης 4,8% ήταν φιλόδοξο μετά την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Έχοντας μπει στον Μάρτιο, η αναθεώρηση των αρχικών προβλέψεων φαίνεται μονόδρομος, με τις προβλέψεις της Κομισιόν για ρυθμούς 3,5% να φαντάζουν πλέον ως το ιδανικό σενάριο. Αν και, οι Βρυξέλλες δεν βάζουν στην «εξίσωση» τη θετική επίπτωση από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο φαίνεται να «ποντάρει» το υπουργείο Οικονομικών για να μην διολισθήσει το ΑΕΠ κάτω από το 3%.

Εν κατακλείδι, οι τρεις «κόκκινες γραμμές» του οικονομικού επιτελείου είναι: να μην υποχωρήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα κάτω από τα 30 δισ. ευρώ, τα μέτρα στήριξης να έχουν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα (έτσι ώστε το δημοσιονομικό κόστος να είναι προσωρινό) και η απόσυρση τους να συμπιέσει αυτόματα το έλλειμμα. Και οι «ευχή» έγκειται στο είναι να αποκλιμακωθούν σύντομα οι αποδόσεις των ομολόγων (οι αγορές ομολόγων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων τριών ετών, καθώς οι αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις τίτλων). Έτσι ώστε, να βρεθεί εν νέου φτηνή ρευστότητα που θα στηρίξει το πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε