«Εμπόδιο» στην επένδυση για τα αιολικά πάρκα της Έυβοιας η αντίδραση των πολιτών

«Εμπόδιο» στην επένδυση για τα αιολικά πάρκα της Έυβοιας η αντίδραση των πολιτών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:18 Δημιουργία 01/03/21, 16:03

Να «σκόνταψε» φαίνεται η επένδυση μισού δισ. ευρώ για τη δημιουργία οκτώ αιολικών πάρκων στην Εύβοια, καθώς ενώ έλαβε έγκριση από τη Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων στις 19 Φεβρουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά, με επίκληση περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ.Φάνης Σπανός, έκανε παρέμβαση στον υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας να ανασταλεί κάθε αδειοδότηση και κάθε εγκατάσταση αδειοδοτημένης μονάδας.

Να σημειωθεί πως η επενδυτική πρόταση, αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης συγκροτήματος αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 1.591GWh στην Κεντρική και Νότια Εύβοια, ενώ πρόκειται για 8 αιολικά πάρκα, τέσσερα στη Βόρειο–κεντρική Εύβοια και τέσσεραστη Νότια Εύβοια.

Όπως αναφέρει η εν λόγω πρόταση, «η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη επιδιώκει να αποτελέσει πόλο έλξης αξιόπιστων διεθνών επενδυτών, να υποστηρίξει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και να συνεισφέρει στην αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, να προστατεύσει το περιβάλλον, στηρίζοντας δυναμικά την ενεργειακή μετάβαση της χώρας και συμβάλλοντας στον στόχο της πλήρους απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028».

«Συνήλθε η Διυπουργική ΕπιτροπήΣτρατηγικών Επενδύσεων και ενέκρινε άλλη μία μεγάλη στρατηγικής σημασίας επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ενός νέου μεγάλου συγκροτήματος αιολικών πάρκων στην Εύβοια, ισχύος 470,4MW από τις εταιρίες ΕΛΛΑΚΤΩΡ καιEDP Renewables. Παρά την πανδημία η Κυβέρνηση προχωρά σταθερά στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και η συγκεκριμένη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα καθώς ανοίγει το δρόμο για την πρώτη μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα του Πορτογαλικού Ομίλου, EDPRenewables», δήλωσε ο υπουργός ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Εγκρίναμε σήμερα μια πολύ σημαντική στρατηγική επένδυση στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που πρόκειται να ενισχύσει την Περιφέρεια και να δημιουργήσει 182 νέες θέσεις εργασίας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συνεχίζει με ταχύτατους ρυθμούς να ενισχύει την επιχειρηματικότητα σε όλη την Ελλάδα. Ξεπερνάμε γραφειοκρατικά εμπόδια ετών και επιταχύνουμε τις διαδικασίες», ανέφερε ο ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης.

Σε σχέση με τις έντονες αντιδράσεις πολιτών και οργανώσεων, οι επενδυτές τονίζουν πως όλα έχουν γίνει σύμφωνα με περιβαλλοντικές μελέτες και μάλιστα με τη δέσμευση πως τα αιολικά πάρκα θα λειτουργούν με ανεμογεννήτριες κατά πολύ λιγότερες στον αριθμό (αλλά διπλάσιας παραγωγικής ισχύος), ώστε να μην επιβαρύνεται η περιοχή.

Αν σου άρεσε κάνε