Έως τις 10 Μαρτίου οι δηλώσεις για τα ενοίκια COVID

Έως τις 10 Μαρτίου οι δηλώσεις για τα ενοίκια COVID

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:51 Δημιουργία 01/03/21, 21:47
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Παρατείνεται έως τις 10 Μαρτίου, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, η προθεσμία για την υποβολή των «Δηλώσεων COVID» από τους ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων «κουρεύτηκαν» τα ενοίκια που εισπράττουν, ενώ η πρώτη πληρωμή για τα μισθώματα Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του α’ δεκαπενθημέρου του τρέχοντος μηνός.

Με βάση, παράλληλα, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων που γνωστοποίησε το υπουργείο Οικονομικών:

-Έως τις 9 Μαρτίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκ νέου επεξεργασία των «Δηλώσεων COVID» Μαρτίου- Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας υπόψη τις τροποποιήσεις των σχετικών αποφάσεων. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα:

-Για τους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί συμπληρωματική πληρωμή για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

-Για τους λοιπούς ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει «Δηλώσεις COVID», θα αποσταλεί από την ΑΑΔΕ ενημέρωση σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η δήλωσή τους.

-Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η ΑΑΔΕ θα ανοίξει εκ νέου την πλατφόρμα για την υποβολή των «Δηλώσεων COVID», ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να διορθώσουν σφάλματα για τους μήνες Μάρτιο 2020- Δεκέμβριο 2020. Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες που τυχόν δεν επικαιροποίησαν τις δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας έως τις 15 Φεβρουαρίου εφέτος, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να το πράξουν χωρίς πρόστιμο.

-Εντός του α’ δεκαπενθημέρου του Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των «Δηλώσεων COVID» για τα μισθώματα του Φεβρουαρίου εφέτος.

-Έως τις 16 Μαρτίου αναμένεται να έχουν διενεργηθεί περαιτέρω συμψηφισμοί με φορολογικές υποχρεώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο 2020.

Εξάλλου, με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου επιλύθηκαν ζητήματα που αφορούσαν τη διαχείριση των επιχειρήσεων με υποκαταστήματα που έχουν ΚΑΔ κλειστών επιχειρήσεων, εφαρμόζοντας στις περιπτώσεις αυτές το ευνοϊκότερο για τον μισθωτή ποσοστό μείωσης του μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που έχουν εκμισθώσει ακίνητα σε υποκαταστήματα θα μπορούν να δουν την επικαιροποιημένη εικόνα των μισθωμάτων τους από μεθαύριο.

Σημειώνεται τέλος, ότι από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως για την περίοδο Μαρτίου- Δεκεμβρίου 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 645.060 συμψηφισμοί με φόρους και καταβολές χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, συνολικού ποσού περίπου 84,15 εκατ. ευρώ, για 909.008 «Δηλώσεις COVID».

Αν σου άρεσε κάνε