Στο 1,2 δισ. το κόστος των νέων περιοριστικών μέτρων

Στο 1,2 δισ. το κόστος των νέων περιοριστικών μέτρων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:42 Δημιουργία 04/03/21, 10:31
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Κόστος 1,2 δισ. ευρώ έχουν τα νέα, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χθες και τα οποία θα έχουν ισχύ έως τις 16 Μαρτίου, εκ των οποίων τα 520 εκατ. ευρώ αφορούν το λιανεμπόριο.

Αυτό δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, διευκρινίζοντας παράλληλα το πλέγμα των μέτρων για τον Απρίλιο με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», καθώς και στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ο υπουργός, πάντως, υποστήριξε πως υπάρχουν τα διαθέσιμα για να καλυφθεί σημαντικό μέρος των απωλειών.

Αναφερόμενος στον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο ίδιος δήλωσε ότι ήδη χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκταμίευση χρημάτων σε δικαιούχους, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσει κι άλλη. Όπως είπε, έως τώρα έχουν εγκριθεί 220.000 αιτήσεις ύψους 420 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα στήριξης τον Απρίλιο

Ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε και τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο, τα οποία είναι τα εξής:

-Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, η οποία θα ληφθεί με βάση τη μείωση του τζίρου το α΄ τρίμηνο του 2021

- Το πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών, το οποίο θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου με στόχο να εφαρμοστεί από τον Απρίλιο.

-Το πρόγραμμα «Γέφυρα 2», που αφορά την επιδότηση της δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες. Εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, καθώς τότε ολοκληρώνεται το πρόγραμμα επιδότησης τόκων επιχειρηματικών δανείων, που ισχύει για το α΄ τρίμηνο του έτους.

«Κοντά στην κοινωνία όσο είναι εφικτό»

«Κάνουμε ότι μπορούμε για να καλύψουμε σε τμήμα της κοινωνίας μέρος της ζημιάς, δεν θέλω να θριαμβολογήσω ότι καλύπτουμε όλη τη ζημιά, αλλά είμαστε κοντά στην κοινωνία όσο είναι εφικτό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Περί ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με το πότε θα ολοκληρωθεί η άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο υπουργός είπε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί εντός του έτους. Ωστόσο, δεν δεσμεύθηκε ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ φέτος θα εκδοθούν με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Αν σου άρεσε κάνε