Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τον «Ηρακλή ΙΙ»

Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για τον «Ηρακλή ΙΙ»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:19 Δημιουργία 04/03/21, 15:14
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο τελικό στάδιο πριν την έγκρισή της βρίσκεται η πρόταση της κυβέρνησης στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την παράταση και επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής».

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο Fin Forum, η επέκταση του προγράμματος (Ηρακλής ΙΙ) θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 και αποσκοπεί στην περαιτέρω σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs).

Ο κ. Ζαββός επεσήμανε ότι ως την έλευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κι αναφέρθηκε στην επιτυχία του πρώτου προγράμματος Ηρακλής, οι κρατικές εγγυήσεις του οποίου θα εξαντληθούν, εφόσον γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα Εθνικής και Πειραιώς, για τους τίτλους υψηλής εξοφλητικής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων Frontier (3,31 δισ. ευρώ) και Vega (1,4 δισ. ευρώ).

Μέσω των εν εξελίξει τιτλοποιήσεων και της μοναδικής (Cairo) που έχει ολοκληρωθεί, οι τράπεζες δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να απο-αναγνωρίσουν δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 32 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον υφυπουργό, χωρίς προς το παρόν καμία επιβάρυνση για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Αν σου άρεσε κάνε