Αναστολές συμβάσεων Μαρτίου: Λήγει στις 16.00 η προθεσμία για τις δηλώσεις

Αναστολές συμβάσεων Μαρτίου: Λήγει στις 16.00 η προθεσμία για τις δηλώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:26 Δημιουργία 08/03/21, 09:23
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι στις 4 έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις – εργοδότες που είτε είναι κλειστές με κρατική εντολή είτε ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, να καταθέσουν αίτηση αναστολής σύμβασης για μέρος ή το σύνολο των εργαζόμενών τους, που αφορά το διάστημα από 1η έως και 8 Μαρτίου, ύστερα από το «αλαλούμ» με τις αλλαγές των κριτηρίων επιλεξιμότητας την περασμένη εβδομάδα.

Οι αλλαγές αφορούν τον «κόφτη» κυρίως για τις παλαιές, με έναρξη προ του 2018, επιχειρήσεις που υπόκεινται σε ΦΠΑ και είχαν κατά την διάρκεια της κρίσης (Απρίλιος – Δεκέμβριος 2020) αύξηση τζίρου.

Το σύστημα Εργάνη δέχεται κανονικά τις αναγγελίες.

Από τις 5/3/2021 και μετά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, όσες επιχειρήσεις δεν είναι επιλέξιμες δεν μπορούν να υποβάλλουν καν δηλώσεις αναστολών.

Επίσης, μετά τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας δεν θα είναι δυνατή η αναγγελία αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Μαρτίου, με αναδρομική ισχύ από την 1η του μήνα. Θα γίνονται μόνο προαναγγελίες για το διάστημα από τις 9 Μαρτίου και μετά.

Την ίδια ώρα, με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αυξάνεται στο 60% το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας στις περιοχές που εντάχθηκαν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και ειδικά για τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών.

Η πρόβλεψη αυτή ισχύει από τις 4 Μαρτίου έως την Τρίτη, 16 Μαρτίου.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει πως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου οφείλουν να λειτουργούν με υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη ή αυξημένου κινδύνου ομάδα. Ειδικώς στην παροχή υπηρεσιών η υποχρεωτική τηλεργασία ανέρχεται σε ποσοστό 60%.

Επισημαίνεται πως και η τηλεργασία πρέπει να προαναγγέλλεται στο σύστημα «Εργάνη» και σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε