Στο τραπέζι «κουρεμένα» ενοίκια και τον Απρίλιο

Στο τραπέζι «κουρεμένα» ενοίκια και τον Απρίλιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:30 Δημιουργία 10/03/21, 14:08
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Στο «τραπέζι» του Οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η επέκταση του μέτρου των «κουρεμένων» ενοικίων και τον Απρίλιο.

«Θα αποφασίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Θέλουμε να δούμε λίγο τις επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο για να αποφασίσουμε για τον Απρίλιο», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα, ερωτηθείς σχετικά.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι αυξημένα κατά 4,1 δισ. ευρώ σε σχέση το ποσό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό για το 2021.

Έτσι, για το 2021 τα μέτρα στήριξης αγγίζουν τα 11.6 δισ. ευρώ.

«Πριν από ένα μήνα είχαμε πει ότι το 2021 τα μέτρα για να βοηθήσουμε την κοινωνία θα ήταν 7,5 δισ. ευρώ. Τώρα αυτά ανέρχονται σε 11,6 δισ. ευρώ. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να βοηθήσουμε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με ρευστότητα. Για παράδειγμα, το επόμενο διάστημα θα δείτε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε για το πρόγραμμα Γέφυρα 2, για να βοηθήσουμε επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Αλλά και κάποιες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση με κάλυψη μέρους των παγίων δαπανών στηριζόμενη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Για παράδειγμα, θα δείτε μειώσεις ή επεκτάσεις φόρων στις μεταφορές και την εστίαση, μέχρι τον Σεπτέμβριο», επεσήμανε ο υπουργός.

Δεν θα είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας

Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν θα είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία θα ανέλθει περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

«Στην Επιστρεπτέα 6 που ακούστηκε ότι έκαναν πολλοί αίτηση και κόψαμε αρκετούς, θέλω να πω ότι 136.481 επιχειρήσεις δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ 175.855 επιχειρήσεις δεν είχαν μείωση τζίρου πάνω από 20%», δήλωσε.

Νωρίς για τις αποφάσεις απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης το 2022

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απαλλαγής από την εισφορά αλληλεγγύης το 2022, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, αλλά το σημαντικό είναι οι πολίτες να δουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει στα ευρωπαϊκά φόρα, έτσι ώστε να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία για το 2022.

«Και τα επεκτατικά μέτρα που έχουμε, δηλαδή το δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, να μην αποσυρθούν στην Ευρώπη, αλλά μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν ικανοποιητικοί ρυθμοί μεγέθυνσης της οικονομίας ώστε αυτοί οι αριθμοί να οδηγήσουν σε δημοσιονομική προσαρμογή κι όχι μέτρα λιτότητας», υπογράμμισε.

Κάθε μήνα λιγότερα έσοδα και αυξημένες δαπάνες

Μάλιστα, σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μεταξύ δημοσιονομικής χαλαρότητας, δημοσιονομικής ευελιξίας και δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Όπως εξήγησε, κάθε φορά που υπάρχουν εισηγήσεις να αυξηθούν τα μέτρα για τη στήριξη της κοινωνίας, αυτό σημαίνει μεγαλύτερα ελλείμματα και μεγαλύτερο χρέος. «Άρα, χρειάζεται μια ισορροπία γιατί θα πρέπει ταυτόχρονα να έχουμε ικανοποιητικό κόστος δανεισμού για να μπορούμε να δανειζόμαστε για να βοηθήσουμε την κοινωνία. Κάθε μήνα έχουμε λιγότερα έσοδα και αυξημένες δαπάνες. Άρα, θα πρέπει να βγάζουμε χρήματα από το ταμείο της χώρας για να καλύψουμε αυτή τη διαφορά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αν σου άρεσε κάνε