Προς μετάθεση η υποχρεωτική διαβίβαση των ηλεκτρονικών τιμολογίων στο myData

Προς μετάθεση η υποχρεωτική διαβίβαση των ηλεκτρονικών τιμολογίων στο myData

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:29 Δημιουργία 11/03/21, 08:21
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Προς μετάθεση οδεύει η υποχρεωτική διαβίβαση των ηλεκτρονικών τιμολογίων στο myData της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Αυτό εξετάζουν η ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών, λόγω του αυξημένου όγκου εργασίας που έχουν οι λογιστές από την πληθώρα των δηλώσεων όσων πλήττονται από την πανδημία (επιστρεπτέα προκαταβολή κ.ά.).

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, η διαβίβαση παραστατικών στην πλατφόρμα myDATA είναι υποχρεωτική από την 1η Απριλίου 2021, για όσα τιμολόγια εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής. Ωστόσο, εξετάζεται η μετάθεση ακόμη και κατά ένα τρίμηνο, δηλαδή να ισχύσει από την 1η Ιουλίου.

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, τα παραστατικά που θα εκδώσουν οι επιχειρήσεις το α’ τρίμηνο εφέτος θα πρέπει επίσης να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myDATA, με διαφορετική ωστόσο προθεσμία. Συγκεκριμένα, όχι αργότερα από την 31η Οκτωβρίου, προκειμένου να διαμορφωθεί η ολοκληρωμένη εικόνα κάθε επιχείρησης στα ηλεκτρονικά βιβλία για το τρέχον έτος.

Σημειώνεται ότι «ηλεκτρονική τιμολόγηση» είναι η ανταλλαγή ψηφιακών τιμολογίων μεταξύ δύο ή περισσοτέρων οντοτήτων (επιχειρήσεων, Δημοσίου, φυσικών προσώπων) που εμπλέκονται σε μια εμπορική συναλλαγή σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική μορφή τη χρονική στιγμή που εκδίδονται. Στόχος είναι η κατάργηση των χάρτινων παραστατικών, ώστε να περιοριστεί η μάστιγα των πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Ταυτόχρονα, θα είναι εύκολη η διασταύρωσή τους από το Taxisnet είτε άμεσα είτε σε μεταγενέστερο χρόνο, σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου.

Η ΑΑΔΕ έχει αναπτύξει και θα θέσει σε παραγωγική λειτουργία το επόμενο χρονικό διάστημα μια νέα καινοτόμα πλατφόρμα έκδοσης και διαβίβασης των τιμολογίων στην πλατφόρμα myData. Με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, θα μπορεί οποιαδήποτε επιχείρηση να εκδώσει τα παραστατικά της και παράλληλα να διαβιβαστούν αυτόματα οι απαραίτητες πληροφορίες στην πλατφόρμα, χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη παρέμβαση ή αποστολή σύνοψης από άλλο κανάλι διαβίβασης. Η εφαρμογή θα λειτουργεί όπως όλες οι σύγχρονες εφαρμογές on line τιμολόγησης και θα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμη. Ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζει πλήρως το προφίλ του, να εισάγει logo για την έκδοση του τιμολογίου, να αρχειοθετεί στην εφαρμογή το πελατολόγιο του καθώς και τα είδη ή τις υπηρεσίες που τιμολογεί, να κάνει αναζήτηση των παραστατικών, καθώς να αποθηκεύει και να οριστικοποιεί την έκδοση των παραστατικών αργότερα.

Η εφαρμογή έκδοσης παραστατικών θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επιχειρήσεις, ενώ δεν θα υπάρχει όριο τζίρου ή αριθμού παραστατικών για τη χρήση της, όπως συμβαίνει στη φόρμα καταχώρησης παραστατικών της ΑΑΔΕ.

Αν σου άρεσε κάνε