Ενοίκια Covid: Δεύτερη ευκαιρία για τις αποζημιώσεις

Ενοίκια Covid: Δεύτερη ευκαιρία για τις αποζημιώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:39 Δημιουργία 13/03/21, 09:52
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μια δεύτερη ευκαιρία έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν, είτε λόγω δικών τους λαθών στη συμπλήρωση των αρχικών δηλώσεων είτε εξαιτίας λάθος βεβαιώσεων από τους ενοικιαστές, για τα «κουρεμένα» κατά 40% μισθώματα για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020.

Η ΑΑΔΕ έθεσε εκ νέου σε εφαρμογή τη σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις COVID» και να αποζημιωθούν χωρίς επιβαρύνσεις και πρόστιμα.

Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα να υποβάλουν «Δήλωση COVID» έχουν και οι ιδιοκτήτες οι οποίοι εκμεταλλεύονται περίπτερα ή κυλικεία και ακίνητα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά καταστήματα κι εκπτωτικά χωριά.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ:

1.Μπορούν να υποβληθούν αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις COVID» για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και οι ιδιοκτήτες να αποκτήσουν το δικαίωμα να εισπράξουν από το κράτος αποζημιώσεις ίσες με το 20% των ενοικίων των δύο αυτών μηνών. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει στις 12 Απριλίου.

2.Οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα για περίπτερα και κυλικεία, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν «Δηλώσεις COVID» για τα ποσά ενοικίων του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, καθώς και για το ενοίκιο του Ιανουαρίου 2021. Η προθεσμία υποβολής λήγει επίσης στις 12 Απριλίου.

3. Οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά καταστήματα και εκπτωτικά χωριά, μπορούν να υποβάλουν «Δηλώσεις COVID» για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιανουαρίου. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 29 Μαρτίου.

Μετά από τις 15 Μαρτίου θα πληρωθούν όσες «Δηλώσεις Covid» Ιανουαρίου εκκαθαρίστηκαν χωρίς πρόβλημα, ενώ στη δεύτερη «φουρνιά», μετά τις 30 Μαρτίου, θα πληρωθούν οι «Δηλώσεις Covid» Ιανουαρίου στις οποίες έχουν εντοπιστεί λάθη. Για πληρωμές που απέτυχαν, η ΑΑΔΕ ενημερώνει εκ νέου σχετικά τους δικαιούχους, ώστε να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά την υποβολή της «Δήλωσης Covid», ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», ή να διορθώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στο Taxisnet.

Και δεύτερη πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ

Εν τω μεταξύ, σε λειτουργία τέθηκε από την ΑΑΔΕ και η εφαρμογή υποβολής βεβαιώσεων αμοιβών επιχειρηματικής δραστηριότητας, μερισμάτων, τόκων, δικαιωμάτων και αποδοχών (για φορείς δημοσίου κ.λπ.) για το φορολογικό έτος 2020. Οι βεβαιώσεις πρέπει να έχουν αποσταλεί έως τις 29 Μαρτίου, με βασικό στόχο να είναι προσυμπληρωμένο το έντυπο Ε1 με τα εισοδήματα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τα μερίσματα και τους τόκους.

Οι εργοδότες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι τράπεζες και οι άλλοι φορείς, θα πρέπει να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ το σύνολο των αποδοχών που κατέβαλαν σε τρίτους: ως αμοιβές από μισθωτή εργασία, για συντάξεις, για αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, για εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και δικαιώματα στο φορολογικό έτος 2020, καθώς και τον φόρο που έχει παρακρατηθεί σε κάθε μια από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις. Το ίδιο ισχύει και για εισοδήματα για τα οποία δεν έχει παρακρατηθεί φόρος.

Σημειώνεται ότι, αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των βεβαιώσεων δίδονται μέσα από 17 ερωτήσεις- απαντήσεις στο site της ΑΑΔΕ.

Αν σου άρεσε κάνε