«Γκάζι» για «πράσινο διαβατήριο» πριν τον Ιούνιο

«Γκάζι» για «πράσινο διαβατήριο» πριν τον Ιούνιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:53 Δημιουργία 14/03/21, 14:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Οι ευρωπαϊκές αρχές στοχεύουν να υλοποιήσουν το υγειονομικό πιστοποιητικό, το λεγόμενο «πράσινο διαβατήριο», για να διευκολύνουν τις μετακινήσεις εντός της Ε.Ε., πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Αυτό το πιστοποιητικό, που πρόκειται να παρουσιαστεί την Τετάρτη, θα περιλαμβάνει πληροφορίες που θα αναφέρουν αν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί για την Covid ή αν έχει αναρρώσει ή αν έχει αρνητικό τεστ, εξήγησε ο Μπρετόν στην εκπομπή Grand Rendez-vous του τηλεοπτικού σταθμού Europe 1 σε συνεργασία με τα ενημερωτικά μέσα CNEWS και Les Echos.

Το «πράσινο διαβατήριο» θα περιλαμβάνει έναν κώδικα QR, θα δίνεται δωρεάν και θα είναι γραμμένο στη γλώσσα κάθε χώρας, με μετάφραση του κειμένου και στα αγγλικά. Θα ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε..

«Εργαζόμαστε ώστε να υλοποιηθεί πριν από τον Ιούνιο», διευκρίνισε ο Μπρετόν, εκτιμώντας ότι είναι «πρωταρχικής σημασίας να κάνουμε τα πάντα για να σωθεί η τουριστική περίοδος».

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, η οποία επιβεβαίωσε ότι θα μειώσει τις παραδόσεις του εμβολίου της για την Covid στην Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο. Αυτή η κατάσταση «για εμένα, είναι απαράδεκτη ή, σε κάθε περίπτωση, ακατανόητη». Εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός όσον αφορά το πρόγραμμα ανοσοποίησης στην Ευρώπη: «δεν σημαίνει, επειδή είχαμε μια καθυστέρηση (με το εμβόλιο) της AstraZeneca ότι θα καθυστερήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού του πρώτου τριμήνου», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε