Στο υπουργικό τα «αποκαλυπτήρια» για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Στο υπουργικό τα «αποκαλυπτήρια» για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:28 Δημιουργία 18/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 29 Μαρτίου αναμένεται να γίνουν τα «αποκαλυπτήρια» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Τα επόμενα βήματα προβλέπουν την κατάθεσή του στη Βουλή και στη συνέχεια την υποβολή του προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιθανότατα κατά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου.

Η πενταμελής εκτελεστική επιτροπή που έχει την ευθύνη τής υλοποίησης του, έχει καταρτίσει έναν κατάλογο 170 επενδύσεων και έργων. Το Σχέδιο θα περιλαμβάνει επίσης διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, η φορολογία και η αγορά εργασίας.

Τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να εισρεύσουν σταδιακά, για λόγους δημοσίου χρέους. Στόχος είναι να υπάρξει εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση, αν και το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοικτό για 3- 4 χρόνια.

Παράλληλα με τις δημόσιες επενδύσεις, θα προχωρήσουν και τα κίνητρα που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις. Το Δημόσιο θα παρέχει από τα δάνεια του Ταμείου ως ενίσχυση το 50% της επένδυσης. Ο επενδυτής θα πρέπει να εμφανίσει ίδια κεφάλαια ίσα με το 20% του κόστους της επένδυσης και να εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση για το υπόλοιπο 30%.

Σε πρώτη φάση, από τα 12,7 δισ. των δανείων θα διατεθεί ένα ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ σε πέντε κατηγορίες δράσεων :

1.Την εκκίνηση ή ανάπτυξη δραστηριοτήτων από εξαγωγικές επιχειρήσεις.

2.Τον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων όλων των μεγεθών και παράλληλα την εκπαίδευση του προσωπικού

3.Την πράσινη μετάβαση, με επενδύσεις για δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο τη μείωση των εκπομπών των αερίων ρύπων.

4.Την έρευνα σε τεχνολογίες αιχμής για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους.

5.Την παροχή κινήτρων για συνεργασία ομοειδών επιχειρήσεων, καθώς και εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Αν σου άρεσε κάνε