Πως ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις καθυστερημένες αποζημιώσεις για τα ενοίκια Covid

Πως ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις καθυστερημένες αποζημιώσεις για τα ενοίκια Covid

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:41 Δημιουργία 19/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα περιλαμβάνονται σαφείς και αναλυτικές πληροφορίες για την τύχη των «Δηλώσεων Covid», θα επιχειρήσει η ΑΑΔΕ να κατευνάσει τη μήνι των ιδιοκτητών ακινήτων για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με το ΑΦΜ τους και θα ενημερώνονται εάν δικαιούνται αποζημίωση για τα ενοίκια που έχουν «κουρευτεί» από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, εάν δικαιούνται συμψηφισμό φόρων για το «κούρεμα» από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο 2020, ή εάν η αίτησή τους έχει απορριφθεί. Εκτιμάται έτσι, ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί ακόμη αποζημίωση.

Γεγονός είναι ότι βρίσκονται σε αναμονή χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για τα ενοίκια του Ιανουαρίου ή και προηγούμενων μηνών. Εκτός από τα λάθη των ιδιοκτητών, διαπιστώνονται δεκάδες προβλήματα που δεν είχαν προβλεφθεί από τον νόμο ή από παρατυπίες των ενοικιαστών. Από την περασμένη Τρίτη, οι ιδιοκτήτες αναμένουν να πραγματοποιηθούν οι πρώτες εκταμιεύσεις των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Ιανουαρίου, ενώ δεν έχουν καταβληθεί και ορισμένες αποζημιώσεις για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου. Και όλα αυτά, διότι παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ διενεργεί πλέον αυτόματες διασταυρώσεις, η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους αρχίζει δεκαπέντε ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Covid» και ολοκληρώνεται εντός 30 ημέρων.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων COVID και των ηλεκτρονικών μισθωτηρίων:

-Έως τις 19 Απριλίου μπορούν να υποβάλλονται διορθωτικές δηλώσεις για λάθη και παραλείψεις σε «Δηλώσεις COVID» της περιόδου Μαρτίου- Δεκεμβρίου 2020.

-Έως τις 12 Απριλίου μπορούν να δηλωθούν τα παλαιά μισθωτήρια που έληξαν έως 12 Ιουνίου πέρυσι.

-Έως τις 12 Απριλίου, και ειδικά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, οι εκμισθωτές ακινήτων με μείωση μισθωμάτων κατά 40% μπορούν να υποβάλλουν αρχικές ή διορθωτικές «Δηλώσεις Covid» και «Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

-Έως τις 12 Απριλίου οι επιχειρήσεις εκμετάλλευσης περιπτέρων ή κυλικείων μπορούν να υποβάλλουν «Δήλωση Covid» και «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, καθώς και για τον Ιανουάριο εφέτος.

-Έως τις 29 Μαρτίου οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται εκπτωτικά καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, μπορούν υποβάλλουν δηλώσεις για τον Ιανουάριο 2021.

Αν σου άρεσε κάνε