Ενοίκια Covid: Σήμερα τα ειδοποιητήρια σε απλήρωτους ιδιοκτήτες ακινήτων

Ενοίκια Covid: Σήμερα τα ειδοποιητήρια σε απλήρωτους ιδιοκτήτες ακινήτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:47 Δημιουργία 19/03/21, 10:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Σήμερα οι πληρωμές για τα χαμένα ενοίκια Ιανουαρίου- e-εφαρμογή με αναλυτικά στοιχεία για τις δηλώσεις Covid - «Καμπανάκι» Σταϊκούρα για τα έσοδα Μαρτίου-Μαίου

Ειδοποιητήρια στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους για τα «κουρεμένα» ενοίκια λόγω πανδημίας αναμένεται να στείλει εντός της ημέρας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Στόχος είναι να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις που έχουν γίνει, με αποτέλεσμα να μην έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα στους δικαιούχους τα ποσά των αποζημιώσεων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής, σήμερα εκτός απροόπτου, θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τα χαμένα ενοίκια του Ιανουαρίου και οι αποζημιώσεις που εκκρεμούν και αφορούν στα μειωμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το «Xrimaonline.gr», με την ενεργοποίηση μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα περιλαμβάνονται σαφείς και αναλυτικές πληροφορίες για την τύχη των «Δηλώσεων Covid», θα επιχειρήσει η ΑΑΔΕ να λύσει το ζήτημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων για τα «κουρεμένα» ενοίκια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με το ΑΦΜ τους και θα ενημερώνονται εάν δικαιούνται αποζημίωση για τα ενοίκια που έχουν «κουρευτεί» από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, εάν δικαιούνται συμψηφισμό φόρων για το «κούρεμα» από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο 2020, ή εάν η αίτησή τους έχει απορριφθεί. Εκτιμάται έτσι, ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί ακόμη αποζημίωση.

Γεγονός είναι ότι βρίσκονται σε αναμονή χιλιάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί για τα ενοίκια του Ιανουαρίου ή και προηγούμενων μηνών. Εκτός από τα λάθη των ιδιοκτητών, διαπιστώνονται δεκάδες προβλήματα που δεν είχαν προβλεφθεί από τον νόμο ή από παρατυπίες των ενοικιαστών.

Στα 725 εκατ. το εβδομαδιαίο κόστος του lockdown

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι το lockdown κοστίζει στην εβδομάδα, 725 εκατ. ευρώ, 50% στο σκέλος των εσόδων και 50% στο σκέλος των δαπανών, εκτιμώντας μάλιστα ότι η εικόνα των δημοσίων εσόδων τόσο για τον Μάρτιο όσο και για το δίμηνο Απριλίου-Μαίου δεν θα είναι καλή.

«Στόχος είναι μόλις κλείσει η υγειονομική κρίση να επανέλθουμε στην πολιτική της μόνιμης μείωσης των φορολογικών συντελεστών», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Όσο βγαίνουμε από την υγειονομική κρίση τόσο θα μειώνονται τα μέτρα στήριξης αλλά ταυτόχρονα θα έρχονται και περισσότερα έσοδα στο κρατικό ταμείο λόγω της βελτίωσης της κατάστασης στην οικονομία. Η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει μέσω της ανάκαμψης και της ανάπτυξης και όχι με μέσα λιτότητας. Ταυτόχρονα, θα έρχεται το Ταμείο Ανάκαμψης με ένα σημαντικό ποσό κυρίως υπό μορφή χρηματοδοτήσεων, να πυροδοτήσει ακόμη πιο ισχυρή ανάκαμψη».

Αν σου άρεσε κάνε