Θ. Σκυλακάκης για Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Μόνιμη η αύξηση του ΑΕΠ

Θ. Σκυλακάκης για Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Μόνιμη η αύξηση του ΑΕΠ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:47 Δημιουργία 30/03/21, 16:22
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Οι μόνιμες θέσεις εργασίας θα είναι καλά αμειβόμενες, αφού θα αξιοποιούν καίριες επενδύσεις και θα απαιτούν σημαντικές δεξιότητες», σημείωσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ

Στην κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών πόρων, με συνολικές επενδύσεις στα 57 δισ. ευρώ, βασίζεται ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως τόνισε ο Θ. Σκυλακάκης σε νέες δηλώσεις του, ενώ ο ίδιος επεσήμανε ότι οι νέες θέσεις εργασίας, που θα δημιουργηθούν, θα είναι καλά αμειβόμενες.

«Οι ιδιωτικές επενδύσεις αφήνουν μόνιμες θέσεις εργασίας και μόνιμη ανάπτυξη. Αυτό εγγυάται και το θετικό αποτύπωμα που μπορεί να αφήσει το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο, μπορεί να ανέλθει στη δημιουργία 180.000- 200.000 θέσεων εργασίας, καθώς και στην ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 7% μέχρι τη λήξη της διάρκειας του Ταμείου», επεσήμανε σε συνέντευξή του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, πρόσθεσε ότι «η σκληρή και ουσιαστική δουλειά που έχει γίνει για την προετοιμασία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μια πρώτη εγγύηση για την επιτυχία του όλου προγράμματος, το οποίο συνιστά έναν μαραθώνιο που μπορεί να αναμορφώσει πλήρως την ελληνική οικονομία και τον παραγωγικό της ιστό».

Επίσης, ανέφερε, ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης στηρίζεται στην κινητοποίηση σημαντικών ιδιωτικών πόρων, με τις συνολικές επενδύσεις που προβλέπει, τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες, να ανέρχονται στα 57 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε, η δομή του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ διαφορετική από παλαιότερα προγράμματα που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα, όπως τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) ή το Πακέτο Ντελόρ. «Η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει υποχρεωτική συνύπαρξη επενδύσεων με μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο Ανάκαμψης για τη χώρα μας περιλαμβάνει 58 μεταρρυθμίσεις και 112 επενδύσεις», επισήμανε. Και συνέχισε: «Όσον αφορά στον δικό μας σχεδιασμό, σκοπεύουμε να κινητοποιήσουμε πολλούς ιδιωτικούς πόρους, ενώ τα παλαιότερα προγράμματα κινητοποίησαν ελάχιστους. Τα προηγούμενα «πακέτα» πρόσθεσαν υποδομές στη χώρα, δεν είχαν όμως τον σχεδιασμό ή τη δυναμική στην εφαρμογή για να αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα της εμπειρίας που πλέον έχει αποκτηθεί από αστοχίες του παρελθόντος σε παρόμοια προγράμματα, η οποία εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην ορθολογική διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης σε επίπεδο σχεδιασμού, ουσίας, παρακολούθησης, αλλά και ταχύτητας εφαρμογής του.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που η υλοποίηση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ανέφερε τα εξής: «Οι επενδύσεις που θα γίνουν συνοδεύονται με νέες, μόνιμες θέσεις εργασίας, οι οποίες κατά κύριο λόγο θα είναι καλά αμειβόμενες, αφού θα αξιοποιούν καίριες επενδύσεις και θα απαιτούν σημαντικές δεξιότητες. Έτσι, ο πολίτης θα έχει την ευκαιρία να βρίσκει καλύτερη δουλειά.

Πέρα από αυτό, επειδή πολλές επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, ο πολίτης θα δει τη σχέση του με το κράτος και τις υπηρεσίες του να εκσυγχρονίζεται, να γίνεται πιο άμεση και πιο αποτελεσματική. Ταυτόχρονα, οι μεγάλες επενδύσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική προστασία θα βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει το κράτος στους τομείς αυτούς, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής κάθε πολίτη».

Υπογράμμισε επίσης, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους θα ωφελήσει και τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές, λόγω του δραστικού περιορισμού της γραφειοκρατίας. Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ένα επίσης σημαντικό ποσοστό έργων του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει την βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την ενίσχυση της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, κάτι που επίσης θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών,

Αν σου άρεσε κάνε