Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: 62 μεταρρυθμίσεις με ενέργεια και κατασκευές σε πρώτο πλάνο

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: 62 μεταρρυθμίσεις με ενέργεια και κατασκευές σε πρώτο πλάνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:55 Δημιουργία 01/04/21, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Κλειδί» τα ορόσημα για 3 δισ. κάθε εξάμηνο - Ποιες επενδύσεις ξεχωρίζουν - Ο παράγοντας «Ευρωπαίοι Εταίροι» και η προσφυγή στο Συντ. Δικαστήριο της Γερμανίας - Στην ΕΕ προς έγκριση στις 15 Απριλίου

Σε 62 τον αριθμό ανέρχονται οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσιάστηκε επισήμως χθες και θα υποβληθεί στις 15 Απριλίου προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το σύστημα των εκταμιεύσεων των πόρων είναι αντίστοιχο με αυτό των μνημονίων, με τη σημαντική διαφορά ότι αυτήν τη φορά η Ελλάδα θα έχει την πλήρη ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και των έργων για τα οποία ζητεί χρηματοδότηση. Κάθε εξάμηνο, η Κομισιόν θα εξετάζει ενδελεχώς τα ορόσημα που η Ελλάδα έχει συμπεριλάβει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και εάν τα εγκρίνει θα δίνει το «πράσινο φως» για εκταμίευση περίπου 3 δισ. ευρώ. Ο τελικός λογαριασμός τόσο για τις επιδοτήσεις, όσο και για τα δάνεια, θα γίνει στις 31 Αυγούστου 2026.

Επί του Σχεδίου, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για ΑΠΕ, η μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, οι υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων σε τουριστικές περιοχές, η προώθηση της μετάβασης σε ευρυζωνικές συνδέσεις, οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η ψηφιακή εξυπηρέτηση για την τηλεϊατρική, καθώς και κίνητρα για την αύξηση της δηλωμένης εργασίας στον χώρο του πολιτισμού και την καταπολέμηση της κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών.

Από τις μεγάλες επενδύσεις ξεχωρίζουν, το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», η νέα στρατηγική για τη «Δια Βίου Μάθηση» και για το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων, η ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους σε διαφόρους τομείς (δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.ά.) και η ενσωμάτωσή τους σε αντίστοιχα πληροφοριακά συστήματα, και ο μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την «πράσινη γεωργία» και τη «γεωργία ακριβείας».

Επίσης, οι επενδύσεις για τη δημιουργία συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, η αποκατάσταση εδαφών παλαιών λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία, η μεταρρύθμιση του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, οι αστικές αναπλάσεις (π.χ. στον Ελαιώνα, στη Δυτική Αθήνα, στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις), ένα δεύτερο «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις και το Δημόσιο, η ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης των συγκοινωνιών, η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί, και η αναδάσωση περίπου 165.000 στρεμμάτων σε όλη την επικράτεια με έμφαση στις περιαστικές περιοχές.

Για την ιστορία, ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης ακούει στο όνομα «Ευρωπαίοι εταίροι». Τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξε το «μπλοκάρισμα» από Πολωνούς και Ούγγρους, τώρα είναι η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για την αμοιβαιοποίηση αυτού του νέου χρέους, ενώ δεν είναι ήσσονος σημασίας το γεγονός πως δεν έχει εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών κοινοβουλίων το πλαίσιο των «ίδιων πόρων» που είναι αναγκαίο για την αυτοχρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αν σου άρεσε κάνε