Σταϊκούρας-Στουρνάρας: Γιατί η ΑΜΚ της Πειραιώς είναι «αναγκαία» και «επιβεβλημένη»

Σταϊκούρας-Στουρνάρας: Γιατί η ΑΜΚ της Πειραιώς είναι «αναγκαία» και «επιβεβλημένη»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:34 Δημιουργία 01/04/21, 15:20
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μείωση των NPEs σε μονοψήφιο νούμερο, πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «κλειδί» για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης - Ο ρόλος του ΤΧΣ και ο αναβαλλόμενος φόρος

«Αναγκαία» και «επιβεβλημένη» χαρακτήρισαν την ΑΜΚ της Πειραιώς οι κκ. Σταϊκούρας και Στουρνάρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μέλλον των τραπεζών.

Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο διοικητής της ΤτΕ εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους η ΑΜΚ κρίνεται αναγκαία, με τον πρώτο μάλιστα να επικαλείται και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζοντας μεταξύ άλλων το ρόλο ενός δυνατού τραπεζικού συστήματος για την καλύτερη αξιοποίηση των παραπάνω πόρων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ΑΜΚ είναι «αναγκαία» και «επιβεβλημένη» για λόγους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, λόγω του μεγέθους της Τράπεζας Πειραιώς, χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και για ενίσχυση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, με πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως σημείωσε, με την αύξηση αυτή της Τράπεζας Πειραιώς δεν αποκλείονται οι υφιστάμενοι μέτοχοι και προβλέπονται προτιμησιακές διαδικασίες για αυτούς, σε αντίθεση με τους όρους της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης επί ΣΥΡΙΖΑ. «Θα μπορεί η Πειραιώς να μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό, θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια και τη ρευστότητά της για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας δημιουργώντας αξία για την κοινωνία και τους μετόχους της», επεσήμανε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα ένα δυνατό τραπεζικό σύστημα, λόγω των κονδυλίων που έρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να η Ελλάδα να επανέλθει ισχυρή κατά την επανεκκίνηση της οικονομία μετά την πανδημία.

Αναφορικά με το ΤΧΣ, ο υπουργός ανέφερε ότι το Ταμείο είναι βασικός μέτοχος της Πειραιώς και όχι το ελληνικό Δημόσιο. «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και μάλιστα λειτουργεί με όρους ιδιωτικής οικονομίας. Και το ΤΧΣ έχει δηλώσει, ως ιδιώτης μέτοχος, ότι στηρίζει την εξυγίανση, ενίσχυση της Πειραιώς και την αύξηση της κερδοφορίας», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Συμπλήρωσε δε ότι μετά την ΑΜΚ, η Πειραιώς θα είναι σε θέση να απορροφήσει όλες τις ζημίες από τη μείωση των κόκκινων δανείων, έχει προγραμματίσει δάνεια 10 δισ. σε 4 χρόνια, συμβάλλοντας στην πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας. Η επέκταση της πιστωτικής επέκτασης θα βοηθήσει στην απελευθέρωση κεφαλαίων που θα μετατραπούν σε επενδύσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας επικαλέστηκε τα υψηλά «κόκκινα» δάνεια και το υψηλό ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογίας στα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μη πληρωμή δόσεων των Cocos και η αύξηση κεφαλαίου συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της κεφαλαιακής επάρκειας.

«Η Πειραιώς πρέπει να αποαναγνωρίσει έναν τεράστιο όγκο κόκκινων δανείων, να απορροφήσει τις ζημιές από τις τιτλοποιήσεις, να βελτιώσει την ποιότητα των κεφαλαίων με μείωση του ποσοστού του αναβαλλόμενου φόρου»

Επίσης, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν έλλειμμα άνω των 10 δισ σε σχέση με τις ελάχιστες απαιτήσεις ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), διευκρινίζοντας ότι αυτό το μέγεθος, το MREL, δεν αφορά σε εποπτικές κεφαλαιακές ανάγκες, το οποίο υποχρεούνται όμως να καλύψουν σε αρκετά μεγάλο διάστημα, δηλαδή εντός των επόμενων 4-5 ετών.

Αν σου άρεσε κάνε