Ανακοινώνεται το «πακέτο» στήριξης επανεκκίνησης της εστίασης

Ανακοινώνεται το «πακέτο» στήριξης επανεκκίνησης της εστίασης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:12 Δημιουργία 01/04/21, 16:10
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ποιο το πλάνο επανεκκίνησης του κλάδου με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ

Το «πακέτο» στήριξης για την επανεκκίνηση της εστίασης ανακοινώνουν το απόγευμα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αυτή την ώρα σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου τίθεται επί τάπητος το πλάνο στρατηγικής της επαναλειτουργίας του κλάδου, η οποία δρομολογείται για εντός του Απριλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αυτή την ώρα σύσκεψη με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, στη σύσκεψη συμμετέχουν και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, οι υφυπουργοί παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος και Άκης Σκέρτσος, και ο γ.γ. του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το πλάνο που αναμένεται να γνωστοποιηθεί μετά το πέρας της σύσκεψης θα αφορά τη χρηματοδότηση του κλάδου, ανακοινώσεις τις οποίες είχε προαναγγείλει το κυβερνητικό επιτελείο, τονίζοντας το ρόλο του ΕΣΠΑ ως προς το κεφάλαιο εκκίνησης.

Σημειώνεται πως όπως σας είχε ενημερώσει το «Xrimaonline.gr», τόσο στην εστίαση όσο και στον τουρισμό θα στοχεύσουν τρία νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία θα διατεθούν στις επιχειρήσεις μετά την επαναλειτουργία τους, προκειμένου να χρησιμεύσουν ως κεφάλαιο κίνησης για μια σειρά επιλέξιμων δαπανών.

Πρόκειται για δύο χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω ΕΣΠΑ με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, ενώ το τρίτο, επίσης μέσω ΕΣΠΑ, θα αφορά στην πιστοποίηση της ποιότητας του αέρα σε κλειστούς χώρους (εστιατόρια, καταλύματα, ξενοδοχεία). Το τρίτο πρόγραμμα είναι και το πλέον περίπλοκο και, όπως αναφέρουν τα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, αναζητούνται ήδη προτάσεις και λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα προγράμματα θα αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα του μίγματος των παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνει ακόμη την επέκταση της απαλλαγής από τα ενοίκια, τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία, την παράταση στις επιταγές, καθώς και τη νέα αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (κυρίως των δόσεων ρυθμίσεων) και για τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η Αριστοτελία Πελώνη είχε τονίσει τις προηγούμενες ημέρες πως η επανεκκίνηση οικονομίας και κοινωνίας θα γίνει ενόψει των καλών καιρικών συνθηκών, της επιτάχυνσης των εμβολιασμών και της αξιοποίησης των self tests, που θα είναι διαθέσιμα προσεχώς στα φαρμακεία.

Άλλωστε, μόλις χθες κατατέθηκε διάταξη, που καθιστά υποχρεωτικό τον προληπτικό έλεγχο για Covid σε εργαζόμενους συγκεκριμένων κλάδων, μεταξύ άλλων και της εστίασης.

Αν σου άρεσε κάνε