«Έρχονται» πρόσθετες παρεμβάσεις πέρα από το νέο ΕΣΠΑ

«Έρχονται» πρόσθετες παρεμβάσεις πέρα από το νέο ΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:06 Δημιουργία 02/04/21, 11:50
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Τα προγράμματα στήριξης θα αρχίσουν να αποσύρονται, όταν εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ - «Απολύτως εφικτός» ο στόχος του 4% για τον ρυθμό ανάπτυξης - Επιστροφή του τουρισμού στο 45% του τζίρου του 2019 το βασικό σενάριο

Πρόσθετες παρεμβάσεις πέρα του προγράμματος του νέου ΕΣΠΑ, που ανακοινώθηκε για τις επιχειρήσεις της εστίασης μόλις χθες, για κλάδους, όπως ο τουρισμός, προανήγγειλε σε νέες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών.

Με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην έναρξη της θερινής περιόδου, ο τουριστικός τομέας είναι στο προσκήνιο, ως ο κλάδος που έχει δεχθεί το εντονότερο πλήγμα από τη συνεχιζόμενη πανδημία, με τον κύκλο εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων σχεδόν να μηδενίζεται στο τρίμηνο Απριλίου- Ιουνίου 2020. Ενώ, στο καλύτερο δίμηνο Αυγούστου- Σεπτεμβρίου σημείωσε πτώση της τάξης του 60%.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία «διευρύνουμε όσο μπορούμε στοχευμένα μέτρα επανεκκίνησης στους κλάδους που πραγματικά θέλουν ακόμα μεγαλύτερη στήριξη. Σχεδιάζουμε κάποιες πρόσθετες παρεμβάσεις. Προσπαθούμε να βρούμε τα σχετικά κονδύλια και όταν είμαστε έτοιμοι θα ανακοινώσουμε».

Ο ίδιος σημείωσε δε ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 θα καταβληθεί προς το τέλος αυτού του μήνα.

Παράλληλα, ο υπουργός επεσήμανε ότι τα προγράμματα στήριξης θα διατηρηθούν όσο χρειαστεί και θα αρχίσουν να αποσύρονται, όταν εξασφαλιστεί η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για «απολύτως εφικτό» ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4% φέτος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βασικό σενάριο προβλέπει την επιστροφή του τουρισμού στο 45% του τζίρου του 2019, αλλά η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και σενάρια ταχύτερης ανάκαμψης αλλά και δυσμενέστερα σενάρια για τα οποία, όπως επισήμανε, υπάρχει επάρκεια ταμειακών διαθεσίμων.

Σχετικά με τα μέτρα στήριξης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι επειδή η αγορά είναι και στα πρώτα βήματα της επιστροφής της στην κανονικότητα «όταν αυτή εξασφαλιστεί, τότε θα αρχίσουν να αποσύρονται».

«Τα μέτρα δεν μπορούν να αποσυρθούν αύριο το πρωί και δεν πρέπει να αποσυρθούν. Αυτό είναι βασικό θέμα και προτεραιότητα της χώρας μας και στα ευρωπαϊκά forum, στα οποία συζητάμε σχετικές παρεμβάσεις».

Αν σου άρεσε κάνε