AΑΔΕ: Εντόπισε κυκλώματα παραποιημένων στοιχείων εισαγόμενων ΙΧ

AΑΔΕ: Εντόπισε κυκλώματα παραποιημένων στοιχείων εισαγόμενων ΙΧ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:29 Δημιουργία 03/04/21, 13:16
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Οργανωμένα κυκλώματα παραποιημένων στοιχείων εισαγόμενων ΙΧ, που λειτουργούν εις βάρος ανυποψίαστων αγοραστών αυτοκινήτων και των νόμιμων εμπόρων, εντόπισαν οι τελωνειακοί έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τα στελέχη της να έχουν ήδη κινητοποιήσει τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Τα κυκλώματα λειτουργούν ως εξής: Οι έμποροι, που συμμετέχουν σε αυτά, δηλώνουν μικρότερη αξία πώλησης και διαφορετικά στοιχεία πωλητή ή αγοραστή, χωρίς να εμφανίζονται οι ίδιοι ή οι έμποροι του εξωτερικού, για τα οχήματα, που εισάγουν από χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος τους είναι να μην βεβαιωθεί ο σωστός ΦΠΑ και να αλλοιωθεί η προθεσμία πληρωμής του.

Οι έλεγχοι από τα στελέχη της ΑΑΔΕ στα τελωνεία πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, τόσο στα τελωνεία, όσο και στις οδικές αρτηρίες. Μόλις από τους ελέγχους προκύψουν αμφιβολίες για τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι έμποροι, οι τελωνειακοί στέλνουν αιτήματα Αμοιβαίας Διοικητικής Συνδρομής στο κράτος- μέλος όπου έγινε η πώληση του οχήματος, για να διαπιστώσουν εάν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις και εάν είναι γνήσιες οι ενδείξεις και τα στοιχεία του τιμολογίου. Εάν από την απάντηση προκύψουν παρατυπίες ως προς το καθεστώς ΦΠΑ ή τη φορολογητέα αξία του οχήματος, βεβαιώνουν την προβλεπόμενη οφειλή ΦΠΑ μαζί με τα πρόστιμα.

Από την έως τώρα συνεργασία των ελληνικών με τις ευρωπαϊκές αρχές κατά το α’ τρίμηνο εφέτος, προκύπτει ότι από την Ελλάδα έχουν σταλεί 330 αιτήματα προς τις διοικήσεις των άλλων χωρών, καθένα από τα οποία αφορά σε πολλές περιπτώσεις. Με βάση τις έως σήμερα απαντήσεις, έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις σε 68 αιτήματα, που εμπλέκουν 59 ιδιώτες και 153 εμπόρους. Τα ποσά που έχουν βεβαιωθεί προσεγγίζουν τις 466.000 ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε