Θ. Σκυλακάκης: Ανάπτυξη μέσα από μεταρρυθμίσεις

Θ. Σκυλακάκης: Ανάπτυξη μέσα από μεταρρυθμίσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:50 Δημιουργία 08/04/21, 16:46
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιβάλλον ώστε η Ελλάδα να καλύψει το επενδυτικό κενό, επιτυγχάνοντας όμως και τους δημοσιονομικούς στόχους

Μήνυμα ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων, που θα κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις, έστειλε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist με θέμα «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης».

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να πετύχει την ανάπτυξη μέσω χαμηλότερων πλεονασμάτων αλλά κυρίως μέσα από μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις», τόνισε ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει ένα ασφαλές δημοσιονομικό περιβάλλον ώστε η Ελλάδα να καλύψει το επενδυτικό κενό, επιτυγχάνοντας όμως και τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν από το 2023 και μετά.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η αναπτυξιακή διαδικασία δεν θα πρέπει να συμπιέζεται από πάρα πολύ υψηλά πλεονάσματα.

Η θέση της κυβέρνησης θα είναι σταθερή και μετρημένη. Χωρίς υπερβολικές κινήσεις προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση της χώρας για «μικρά, σταθερά, μετρημένα βήματα» στο δημοσιονομικό πεδίο.

Ανέφερε δε τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από την Ευρώπη για την δημοσιονομική πορεία μετά την πανδημία και επανέλαβε πολλές φορές πως «στόχος μας είναι να μη χάσουμε κανέναν από τους στόχους θα εφαρμοστούν από το 2023 και μετά». Είπε πως είναι πάρα πολύ σημαντικό, θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε το ίδιο φυσικό περιβάλλον με την υπόλοιπη ΕΕ «επειδή θέλουμε να καλύψουμε το επενδυτικό κενό».

«Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα μετά την πανδημία, αλλά θέλουμε να τηρήσουμε τους στόχους που θα αποφασιστούν» είπε. Αναφέρθηκε στο διασφαλισμένα χαμηλό κόστος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους. Μίλησε και για συναίνεση και σε επίπεδο ελληνικής κοινωνίας και πολιτικής αφού «δεν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις σε όλο το πολιτικό φάσμα που να παρέχουν κάποια άλλη λύση από την τη δημοσιονομική βιωσιμότητα». Θα «ακολουθήσουμε δημοσιονομικά υπεύθυνη στάση και αυτό είναι ξεκάθαρο» επανέλαβε και έφερε πως παράδειγμα το γεγονός ότι στο πλαίσιο της πανδημίας όλα τα μέτρα είναι στοχευμένα και αυστηρά συνδεδεμένα με τη διάρκεια της πανδημίας και την επόμενη ημέρα, «όλα τα μέτρα που θα οριστικοποιηθούν σε σχέση φόρους κεφαλαίου και εργασίας θα είναι μετά από συζήτηση με τα με τους θεσμούς».

Αν σου άρεσε κάνε