Ποιοί επιπλέον απλήρωτοι φόροι μπαίνουν στο «τραπέζι» για ρύθμιση από 1η Ιανουαρίου του 2022

Ποιοί επιπλέον απλήρωτοι φόροι μπαίνουν στο «τραπέζι» για ρύθμιση από 1η Ιανουαρίου του 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:26 Δημιουργία 12/04/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Υπό διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η ένταξη περισσότερων χρεών στη ρύθμιση του 2022, με στόχο μία επιπλέον «ανάσα» στους οφειλέτες - Προβλέπονται 24 άτοκες ή 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5% - Επί τάπητος στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης

Να εντάξει μεγαλύτερο αριθμό οφειλών στη ρύθμιση που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2022, θα επιδιώξει το οικονομικό επιτελείο στις συζητήσεις που θα έχει με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο τη 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης το διήμερο 20- 21 Απριλίου.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει σε πρώτη φάση να εντάξει στη ρύθμιση και οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά τον Ιούνιο 2020 (του πρώτου lockdown), όπως είναι ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που έχουν μείνει απλήρωτοι από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η ρύθμιση που θα «τρέξει» από τις αρχές του νέου έτους αφορά σε οφειλές προς την εφορία ύψους 1 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο που ξέσπασε η υγειονομική κρίση έως και τον Ιούνιο πέρυσι. Η πληρωμή των οφειλών αυτών έχει «παγώσει» έως το τέλος του έτους και η εξόφληση τους θα εκκινήσει από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Τώρα, στόχος είναι να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότερα χρέη, για να δοθεί μια επιπλέον «ανάσα» στους οφειλέτες.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνον οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι πέρυσι αγγίζουν τα 5,7 δισ. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια του 2020 εκτιμώνται σε περίπου 10 δισ. ευρώ, ενώ τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία κατέγραψαν άνοδο κατά 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ιδιωτικό χρέος να αγγίζει τα 240 δισ. ευρώ συνολικά.

Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν από το 2022 αυτά τα χρέη σε 24 άτοκες, ή σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, οι ανωτέρω οφειλές επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση σε ποσοστό 5%.

Προβλέπεται απώλεια της ρύθμισης, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών σύμφωνα με τα στοιχεία της βεβαίωσης, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης, ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών.

Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στους θεσμούς το σχέδιο για τις έκτακτες φοροελαφρύνσεις στα εισοδήματα των πληγέντων από την πανδημία, όπως είναι τα τεκμήρια φορολόγησης και οι ηλεκτρονικές αποδείξεις. Με βάση ένα πρώτο σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είναι πλήρως κοστολογημένο, προβλέπονται έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια διαβίωσης, τα ανείσπρακτα ενοίκια, την αύξηση της έκπτωσης για εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος και την επανάληψη του περυσινού μοντέλου για την καταβολή σε δόσεις. Οι αποφάσεις για το εύρος και το είδος των αλλαγών αναμένεται να «κλειδώσουν» μετά τις τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής των δανειστών.

Αν σου άρεσε κάνε