ΕΤΕπ: Συμβολή στη διαχείριση επενδύσεων 5 δισ. στο «Ελλάδα 2.0»

ΕΤΕπ: Συμβολή στη διαχείριση επενδύσεων 5 δισ. στο «Ελλάδα 2.0»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:59 Δημιουργία 12/04/21, 16:30
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η ΕΤΕπ θα συμβάλει στον εντοπισμό επενδυτικών σχεδίων με υψηλό αντίκτυπο στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε επισήμως να συμβάλει στη διαχείριση επενδύσεων ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Ειδικοί της ΕΤΕπ σε τεχνικά, χρηματοοικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα θα εντοπίσουν έργα υψηλού αντίκτυπου, τομείς προτεραιότητας και αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές δομές, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη αξιοποίηση της νέας ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής και δανειοδοτικής στήριξης για την Ελλάδα, με σκοπό να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Ειδικότερα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων περίπου 31 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως εφάπαξ πρωτοβουλία.

Η σημερινή συμφωνία θα επιτρέψει στην ειδική Ομάδα Επενδύσεων για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να εντοπιστούν πιθανά έργα του δημόσιου τομέα, επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα, προγράμματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στοχευμένες συμβουλευτικές πρωτοβουλίες. Πρόκειται για την πρώτη συνεργασία της ΕΤΕπ στην Ευρώπη, με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων που υποστηρίζονται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το βασικό επίκεντρο των νέων επενδύσεων θα είναι η υποστήριξη δράσεων για το κλίμα, τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μαζί με άλλους τομείς που αντικατοπτρίζουν τις κοινωνικές και οικονομικές προτεραιότητες στην Ελλάδα. Η νέα συνεργασία θα επικεντρωθεί αρχικά στο να εντοπιστούν και να προταθούν νέα επενδυτικά έργα υψηλού αντίκτυπου σε ολόκληρη τη χώρα, με επενδύσεις ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα έργα θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν από εμπειρογνώμονες της ΕΤΕπ και ενδέχεται επίσης να τύχουν χρηματοδότησης από την ΕΤΕπ, παράλληλα με τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η συμφωνία με την ΕΤΕπ, που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ Christian Kettel Thomsen, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφωνεί να βοηθήσει κράτος της Ευρώπης στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αν σου άρεσε κάνε