Ταμείο Ανάκαμψης: Επιδοτήσεις άνω του 1,5 δισ. σε 7 κατηγορίες έργων

Ταμείο Ανάκαμψης: Επιδοτήσεις άνω του 1,5 δισ. σε 7 κατηγορίες έργων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:45 Δημιουργία 13/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Οι επιδοτήσεις αυτές είναι πέραν των δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ και θα ενισχύουν κατά κύριο λόγο τους μικρομεσαίους που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό

Επιδοτήσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ, που μπορεί να κινητοποιήσουν έως και 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επτά κατηγορίες έργων προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Οι επιδοτήσεις αυτές είναι πέραν των δανείων ύψους 13 δισ. ευρώ- τα οποία προγραμματίζεται να δοθούν στις επιχειρήσεις που θα καταθέσουν ολοκληρωμένα σχέδια δράσης- και θα ενισχύουν κατά κύριο λόγο τους μικρομεσαίους που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Συγκεκριμένα, οι επτά κατηγορίες των έργων για τις οποίες θα δοθούν οι επιδοτήσεις έχουν ως εξής:

1.Ενέργειες βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.ά. Το έργο είναι ύψους 450 εκατ. ευρώ.

2.Δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα στο σύνολο της επικράτειας (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.ά.). Αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά. Ύψος έργου 100 εκατ. ευρώ.

3.Παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας (αξιοποίηση ιαματικών πηγών), τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες. Θα διατεθούν επιδοτήσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ.

4.Παραγωγή υδατοκαλλιεργειών και διαφοροποίηση της παραγωγή. Οι ενισχύσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, στις καινοτόμες λύσεις εξοπλισμού, στην έρευνα, στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για απειλούμενα είδη και εμπορικά είδη ψαριών γλυκού νερού.

5.Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα. Περιλαμβάνονται, η υποστήριξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, η αγορά και ανάπτυξη τεχνολογικού εξοπλισμού χρήσιμου για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, οι υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες και υποδομές για την ανάλυσή τους και η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων για τη νέα ΚΑΠ, για την ασφάλιση αγροτικών προϊόντων, για θέματα άρδευσης κ.ά. Οι επιδοτήσεις υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ.

6.Δράσεις εξοικονόμησης νερού για επιχειρήσεις, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνονται και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης μέσω ΣΔΙΤ και το πρόγραμμα «εξοικονόμησης ύδατος» για την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού.

7.Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να βελτιώσουν τη λειτουργία και ανταγωνιστικότητά τους, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση και ψηφιακού γραφείου. Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 375 εκατ. ευρώ.

Αν σου άρεσε κάνε