Δημοσιονομικό «αγκάθι» ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 3 δισ.

Δημοσιονομικό «αγκάθι» ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 3 δισ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:43 Δημιουργία 14/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Εκτίναξη του ελλείμματος και διατήρηση του χρέους πάνω από το 220% του ΑΕΠ από τις έξτρα πιστώσεις - Ερωτηματικά για νέα παρέμβαση από το φθινόπωρο - «Αγκάθι» οι εγγυήσεις Δημοσίου για τραπεζικά δάνεια

Δύο παράπλευρες συνέπειες έχει η κατάθεση χθες συμπληρωματικού προϋπολογισμού ύψους 3 δισ. ευρώ και η αύξηση του πακέτου των μέτρων στα 14 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές έλλειμμα εκτινάσσεται σε πάνω από τα 12 δισ. ευρώ ή το 7% του ΑΕΠ (η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 3,88% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα παραμείνει πάνω από το 220% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 218,8% του ΑΕΠ.

Και το ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη των στελεχών του οικονομικού επιτελείου είναι εάν θα επαρκέσει αυτός ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ή θα απαιτηθεί νέα παρέμβαση από το φθινόπωρο και έως το τέλος του 2021. Συγκεκριμένη απάντηση δεν υπάρχει, πέραν του ότι αυτό θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: Αφενός, εάν θα υπάρξει- κόντρα στις προβλέψεις και το τείχος ανοσίας από τους εμβολιασμούς- ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας που θα επιβαρύνει περαιτέρω τον λογαριασμό. Αφετέρου δε, εάν τα έσοδα από τον τουρισμό δεν υπερβούν ή έστω δεν ανέλθουν στο 50% εκείνων του 2019.

Οι παροικούντες το υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι μπορεί η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα να παραπέμπεται για το 2023, αλλά η επέκταση της ρήτρας διαφυγής και το επόμενο έτος δεν σημαίνει ανοχή σε ελλείμματα και ασυδοσία, καθώς η χώρα θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψει σε συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας και κανονικότητας.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, οι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου καλούνται να επιλύσουν ένα επιπλέον πρόβλημα που αποτελεί «αγκάθι» στα πλευρά των δημοσίων οικονομικών: την εκκαθάριση των καταπτώσεων εγγυήσεων που είχε παράσχει το Δημόσιο για τραπεζικά δάνεια τα οποία είχαν δοθεί στο παρελθόν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Υπολογίζεται ότι από τα περίπου 600.000 δάνεια αυτής της κατηγορίας, είχε αποπληρωθεί μόνον το 8% και οι τραπεζικοί ισολογισμοί επιβαρύνθηκαν με 3,4 δισ. ευρώ.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι οι θεσμοί έχουν τοποθετήσει ψηλά στην ατζέντα το συγκεκριμένο ζήτημα που χρονολογείται από την εποχή των μνημονίων, καθώς λόγω της πανδημίας έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος κρατικών εγγυήσεων για δάνεια προς πληττόμενες επιχειρήσεις. Ζητούν δε, να σταλεί προς όλες τις πλευρές το σαφές μήνυμα ότι «η κρατική εγγύηση δεν ισοδυναμεί με μη πληρωμή του δανείου».

Αν σου άρεσε κάνε