ESM: «Βιώσιμο» το ελληνικό χρέος - Κανένας κίνδυνος νέας κρίσης

ESM: «Βιώσιμο» το ελληνικό χρέος - Κανένας κίνδυνος νέας κρίσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:41 Δημιουργία 15/04/21, 12:33
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, και, ειδικότερα, από το 7,3% το 2000 στο 1,5% το 2020, τονίζεται στην έκθεση του ESM

«Βιώσιμο» χαρακτηρίζει το δημόσιο χρέος ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), επισημαίνοντας στην έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει αυτήν τη στιγμή από νέα κρίση χρέους.

Στην έκθεση καταγράφεται σημαντική βελτίωση στη διάρθρωση του δημόσιου χρέους, ως απόρροια του ευνοϊκού προφίλ, το οποίο εξασφαλίζεται από τα χαμηλά επιτόκια και τη μακρά περίοδο αποπληρωμής. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα μηδενικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και, ειδικότερα, από το 7,3% το 2000 στο 1,5% το 2020.

Σε αντίθεση, σημειώνεται, με την κατάστασή της κατά τη διάρκεια τής χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ελλάδα έχει πλέον ευρύτερη πρόσβαση στα μέτρα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και αυτό μειώνει περαιτέρω το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι πλέον επιλέξιμο ως εξασφάλιση για τις κύριες πράξεις αναχρηματοδότησης, αλλά στο τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, το πρόγραμμα πανδημίας έκτακτης ανάγκης (PEPP).

Ωστόσο, ταυτόχρονα ο ESM κρούει τον «κώδωνα του κινδύνου» για το μέλλον, αναφέροντας πως- παρότι τόσο ο ελληνικός προϋπολογισμός όσο και το χρέος του φαίνονται καλά διαχειρίσιμα τα επόμενα χρόνια- το χρέος δημιουργεί μεγάλη «σκιά», προκαλώντας παρατεταμένες προκλήσεις και κινδύνους. Τα μελλοντικά επιτόκια, η δημοσιονομική πίεση και η αδύναμη ανάπτυξη, επισημαίνεται στην έκθεση, μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερη επιβάρυνση για την εξυπηρέτηση του χρέους και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης. Η διατήρηση της δημοσιονομικής δύναμης και, πρωτίστως, η προώθηση της ανάπτυξης, είναι οι καλύτεροι τρόποι για την Ελλάδα να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, αναφέρει ο ESM, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών ακόμη και σε λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης.

Ο ESM αναφέρεται και στα οφέλη της ελληνικής οικονομίας από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας με νόημα την ανάγκη βελτίωσης της ικανότητας απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, ώστε να υπάρξει ορθή χρήση και σωστή επένδυση στις πιο παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας. «Αυτό απαιτεί μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης πέραν του τρέχοντος Σχεδίου Αναπτυξιακής Στρατηγικής», επισημαίνεται στην έκθεση.

Αν σου άρεσε κάνε