Από τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αιτήσεις για την επιδότηση της εστίασης

Από τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αιτήσεις για την επιδότηση της εστίασης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:18 Δημιουργία 16/04/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ανοίγει η e-πλατφόρμα τη Μ. Εβδομάδα - 40.000 επιχειρήσεις θα λάβουν το 7% του τζίρου του 2019 - Ποια τα κριτήρια ένταξης στο μέτρο - Ακολουθεί ο τουρισμός

Τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τις επιχειρήσεις της εστίασης, προκειμένου να επιδοτηθούν για την αγορών πρώτων υλών και να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για 40.000 επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν με ποσό ίσο με το 7% του τζίρου του 2019 και με μέγιστο ποσό ενίσχυσης τις 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Η πλατφόρμα θα αφορά στο πληροφοριακό σύστημα κοινοτικών ενισχύσεων και αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιουλίου, έτσι ώστε να ενταχθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τα εξής, μεταξύ άλλων, κριτήρια ένταξης στη δράση:

-Να παρουσιάζουν μείωση τζίρου το 2020 μεγαλύτερο ή ίσο του 30% σε σχέση με το 2019. Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

-Επιχειρήσεις συσταθείσες εντός του 2020 εντάσσονται αυτοδικαίως στη δράση.

-Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020, αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

-Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας] x 365 x 7%. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στις 100.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση έως τις 31 Δεκεμβρίου εφέτος και ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Έπεται ο τουρισμός

Μετά την εστίαση, σειρά για ενίσχυση παίρνει ο τουριστικός κλάδος, με το κονδύλι, που θα εξασφαλιστεί από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, υπάρχουν μεγάλες τεχνικές δυσκολίες για το πώς θα προσδιοριστεί το προς επιδότηση αντικείμενο. Ενώ στην εστίαση, το κονδύλι των 330 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για αγορές πρώτων υλών, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τα καταλύματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι η επιδότηση δαπανών προμηθειών ως ποσοστό επί του τζίρου του 2019. Από την πλευρά τους, παράγοντες του κλάδου αναφέρουν πως θα πρέπει να καλυφθεί και το κόστος των αναγκαίων ανακαινίσεων, η δαπάνη για το οποίο συνήθως προέρχεται από τις προκαταβολές των tour operators, κάτι που δεν προβλέπεται εφέτος.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν πως εκτός από το συγκεκριμένο πακέτο, ο τουρισμός μπορεί να ωφεληθεί και από την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», στην οποία τα 500 εκατ. ευρώ θα είναι μη επιστρεπτέα. Σύμφωνα με τους ίδιους, το ποσοστό της ενίσχυσης θα διαφοροποιείται με βάση την πτώση του τζίρου, καθώς θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις που είχαν μείωση άνω του 60%. Αυτή η πρόβλεψη, προσθέτουν, «φωτογραφίζει» τον κλάδο του τουρισμού και τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας. Αν και, μπορούν να ενταχθούν και επιχειρήσεις εστίασης σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. στο κέντρο της Αθήνας, όπου η απουσία τουριστών «βύθισε» τον τζίρο τους έως και 80%.

Αν σου άρεσε κάνε