Τεκμήρια διαβίωσης: Ποιοί απαλλάσσονται

Τεκμήρια διαβίωσης: Ποιοί απαλλάσσονται

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:35 Δημιουργία 18/04/21, 10:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ποιές τέσσερις κατηγορίες πολιτών δεν θα φορολογηθούν και ποιά η προϋπόθεση - Μετά το Πάσχα οι φορολογικές δηλώσεις με καταληκτική ημερομηνία τον Αύγουστο - Πάνω από 560.000 αιτήσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή

Στις κατηγορίες πολιτών, για τις οποίες δεν θα ισχύσουν αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει λίγο μετά το Πάσχα.

Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «η οικονομία χρειάζεται στήριξη μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», ενώ ο ίδιος επεσήμανε πως ο τουρισμός θα πάει πολύ καλύτερα από πέρυσι και πως οι καταθέσεις των πολιτών συνεχίζουν να αυξάνονται.

«Πήγαν στα 20 δισ. πάνω σε ένα χρόνο» είπε ο υπουργός, ενώ σχολιάζοντας την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ότι εκτιμάται πως φέτος θα κυμαίνεται στα 4 δισ. «Το αρνητικό είναι ότι η κρίση κράτησε πολύ και έτσι θα χρειαστούμε 14 δισ. για να στηρίξουμε την οικονομία. Το έλλειμμα θα είναι μεγαλύτερο. Το ταμείο της χώρας χρειάζεται στήριξη», ανέφερε, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι θα συνεχιστεί ο δανεισμός.

Για τις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα ξεκινήσουν λίγο μετά το Πάσχα, τονίζοντας θα είναι σε 8 δόσεις με την καταληκτική ημερομηνία τον Αύγουστο, απλώς σε εκείνη την χρονική περίοδο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν δύο δόσεις.

Θα υπάρχει έκπτωση 3% για όσα φυσικά πρόσωπα τις υποβάλλουν μέχρι τέλος Ιουλίου. Όσοι υποβάλλουν τέλη Αυγούστου δεν θα έχουν έκπτωση.

Σχετικά με τα τεκμήρια διαβίωσης, ο υπουργός δήλωσε ότι θα υπάρξουν προβλέψεις, ώστε να μην φορολογηθούν οι πολίτες που ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες: οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται, οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή, οι εργαζόμενοι που είναι στο πρόγραμμα Συν-Εργασία και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει τμήμα του ενοικίου. Μπαίνει μια προϋπόθεση στη μια τουλάχιστον από τις δυο προηγούμενες χρονιές δεν είχαν φορολογηθεί σε βάση τα τεκμήρια. Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, (στο 30% του εισοδήματος) αναμένονται ανακοινώσεις μέσα στην εβδομάδα.

Τέλος, αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα έχουμε 560.000 αιτήσεις για επιστρεπτέα» αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάποια ανακοίνωση σχετικά με έναν ενδεχόμενο 8ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Αν σου άρεσε κάνε