«Καταφτάνουν» οι τροπολογίες για τεκμήρια και e-αποδείξεις

«Καταφτάνουν» οι τροπολογίες για τεκμήρια και e-αποδείξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:00 Δημιουργία 20/04/21, 09:41
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Ποιοί απαλλάσσονται από τα τεκμήρια - Για ποιές ομάδες δεν θα ισχύσει το «πέναλτι» 22% στις e-αποδείξεις - Κατατίθενται οι τροπολογίες

Ζήτημα ωρών είναι πλέον η κατάθεση τροπολογιών, που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων την απαλλαγή των πληγέντων της πανδημίας από τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς και την κατάργηση του «πέναλτι» 22% για όσους φορολογούμενους δεν κάλυψαν με ηλεκτρονικές συναλλαγές το 30% του εισοδήματός τους.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος σημείωσε ότι οι τροπολογίες θα κατατεθούν, εκτός απροόπτου, σήμερα, έτσι ώστε να μην ισχύσουν τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και η υποχρεωτική πραγματοποίηση ηλεκτρονικών δαπανών στο 30% των ετήσιων εισοδημάτων για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία υπό όρους και προϋποθέσεις.

Σχετικά με τα τεκμήρια διαβίωσης, μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα υπάρξουν προβλέψεις, ώστε να μην φορολογηθούν οι πολίτες που ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες: οι ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται, οι εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή, οι εργαζόμενοι που είναι στο πρόγραμμα Συν-Εργασία και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει τμήμα του ενοικίου.

Για τις ίδιες κατηγορίες, όπως επεσήμανε, εξετάζονται και διευκολύνσεις αναφορικά με το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Αναφορικά με τα τεκμήρια, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η τροπολογία η οποία θα κατατεθεί μαζί το νομοσχέδιο για τον Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό, θα περιλαμβάνει θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις 4 κατηγορίες φυσικών προσώπων, που απαλλάσσονται φέτος και θα φορολογηθούν με βάση το εισόδημα του 2020, αλλά και περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας στην τροπολογία «θα ενσωματωθούν και άλλες φορολογικές διατάξεις, κυρίως, αυτές που έχουν να κάνουν με τις φορολογικές δηλώσεις και ο λόγος είναι ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και οφείλουμε τις όποιες αλλαγές αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να υλοποιήσουμε να τις νομοθετήσουμε πρωθύστερα».

Αν σου άρεσε κάνε