Ανάπτυξη 3,5%-4% στο βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ για το 2021

Ανάπτυξη 3,5%-4% στο βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ για το 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:30 Δημιουργία 20/04/21, 15:19
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Κλειδί» η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης για την πορεία του ΑΕΠ - Οι δαπάνες που θα τονώσουν την οικονομία και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης - Το δυσμενές σενάριο

Στο 3,5%-4% τοποθετεί την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος το ΙΟΒΕ, με βάση το βασικό σενάριο.

Εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει βραδύτερα, περιορίζοντας την τουριστική περίοδο, και επανακάμψει το φθινόπωρο (δυσμενές σενάριο), με καθυστέρηση στην απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάπτυξη θα είναι ηπιότερη (1,5-2,0%).

Όπως σημειώνει η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, εγχωρίως και διεθνώς, σε συνάρτηση με την πρόοδο στον εμβολιασμό, την αξιοποίηση των νέων μέσων εντοπισμού του ιού (self-tests), τις παρεμβάσεις ανάσχεσης των επιπτώσεων της πανδημίας εγχωρίως και την αξιοποίηση της αυξημένης ρευστότητας (τραπεζικές χορηγήσεις-Ταμείο Ανάκαμψης), θα είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες του ΑΕΠ φέτος.

Το βασικό σενάριο

Από τα χαρακτηριστικά της πανδημίας θα εξαρτηθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, κύριο εξαγωγικό προορισμό της Ελλάδας, όπως και η διεθνής τουριστική κίνηση. Υπό το βασικό σενάριο εξελίξεων, στο οποίο η πλειονότητα των υφιστάμενων μέτρων προστασίας θα διατηρηθεί έως τα μέσα Μαΐου, οπότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, δεν θα σημειωθεί νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο και θα προσεγγιστεί ο στόχος απορρόφησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα προέλθει κυρίως από άνοδο των εξαγωγών (+11% με +13%) και της ιδιωτικής κατανάλωσης (+2,5% με +3,5%). Αύξηση θα σημειωθεί και στις επενδύσεις (+12% με +15%). Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση θα αποτυπωθεί και στη ζήτηση για εισαγωγές (+8% με +11%). Η δημόσια κατανάλωση θα συρρικνωθεί, από 3,0% έως 4,0%, αφού θα χρειαστούν λιγότερα μέτρα στήριξης από πέρυσι.

Αν σου άρεσε κάνε