Ποιοι θα πάρουν «ανάσα» από τις αλλαγές στις φετινές δηλώσεις

Ποιοι θα πάρουν «ανάσα» από τις αλλαγές στις φετινές δηλώσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:34 Δημιουργία 21/04/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Για ποιους δεν ισχύουν τα τεκμήρια - Ποιοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση για ηλεκτρονικές αποδείξεις στο 30% του εισοδήματος, για ποιους μειώνεται - Ωφελημένοι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εισπράξει μισθώματα

«Ανάσα» θα πάρουν όλοι όσοι επλήγησαν από την πανδημία από τις αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, που ψηφίζονται σήμερα από τη Βουλή.

Καταρχήν δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εάν δεν κατάφεραν το 2020 να κάνουν e-συναλλαγές που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους, ενώ παράλληλα δεν θα κινδυνεύσουν να πέσουν στην παγίδα φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

Αλλά, και όσοι φορολογούμενοι γενικότερα συγκέντρωσαν λιγότερες αποδείξεις και συγκεκριμένα πάνω από το 20% του πραγματικού εισοδήματος και κάτω από το 30% που ήταν η υποχρέωση, το «πέναλτι» φόρου θα επιβάλλεται με συντελεστή 11% αντί του 22% που προβλέπει ο νόμος.

Εν προκειμένω, είναι χαρακτηριστικά ορισμένα παραδείγματα:

-Φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ το 2020, όφειλε να πραγματοποιήσει e-δαπάνες 12.000 ευρώ. Εάν έχει πραγματοποιήσει δαπάνες 8.800 ευρώ που αντιστοιχούν στο 22% του εισοδήματός του, θα πληρώσει «πέναλτι» 11%, ήτοι 352 ευρώ.

-Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ, ήταν υποχρεωμένος να έχει ηλεκτρονικές συναλλαγές 9.000 ευρώ. Εάν τελικά πραγματοποίησε δαπάνες 7.500 ευρώ- που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός του- θα καταβάλλει «πέναλτι» 165 ευρώ.

-Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει e- αποδείξεις 6.000 ευρώ. Εάν έχει δαπάνες 4.600 ευρώ που αντιστοιχούν στο 23% του εισοδήματός του, θα πληρώσει «πέναλτι»154 ευρώ .

-Φορολογούμενος με εισόδημα 10.000 ευρώ, όφειλε να έχει δαπάνες ύψους 3.000 ευρώ. Εάν τελικά οι e-συναλλαγές του περιορίστηκαν στις 2.200 ευρώ- που αντιστοιχούν στο 22% του εισοδήματος- θα πληρώσει πρόστιμο 88 ευρώ.

Όσον αφορά στα τεκμήρια, αναστέλλεται η φορολόγηση με βάση αυτά για όλους όσοι έχουν πληγεί από την κρίση. Πρόκειται για εκείνους που βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή στο πρόγραμμα «ΣΥΝ- Εργασία» και για ελεύθερους επαγγελματίες που είχαν μεγάλη μείωση τζίρου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, είτε το 2019 είτε το 2020 να μην έχουν φορολογηθεί βάσει των τεκμηρίων. Σημειώνεται ότι, το 2019 έπεσαν στην «παγίδα» των τεκμηρίων 1,9 εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Ως τεκμήρια διαβίωσης λογίζονται οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής και οι πισίνες, ενώ υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Ωφελημένοι είναι και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν εισπράξει τα μισθώματα, καθώς αυτά δεν θα συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά τους, με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκου στον μισθωτή (επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Xrimaonline.gr).

Με το ισχύον καθεστώς, εάν οι ιδιοκτήτες δεν κινηθούν νομικά εναντίον των ενοικιαστών θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος για τα μη εισπραχθέντα ενοίκια. Αυτά δηλώνονται σε ειδικό κωδικό του Ε2 και αυτομάτως μεταφέρονται στο έντυπο E1, προκειμένου να φορολογηθούν επ’ αυτών με συντελεστές από 15% έως και 45%. Η ρύθμιση αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 και, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων, αδυνατούσαν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις ΔΟΥ πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Τέλος, ωφελούνται και οι φορολογούμενοι άνω των 60 ετών, που γλυτώνουν το «πέναλτι» της προσαύξησης φόρου εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

Αν σου άρεσε κάνε