Εντός 30 ημερών η έκδοση συντάξεων από λογιστές και δικηγόρους

Εντός 30 ημερών η έκδοση συντάξεων από λογιστές και δικηγόρους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 22:02 Δημιουργία 20/04/21, 21:53
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Οι βεβαιώσεις συνταξιοδότησης, που θα εκδίδουν πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές, θεωρούνται ισχυρές και παράγουν πλήρη απόδειξη ως προς τα στοιχεία τα οποία εμπεριέχουν. Αν δεν γίνει η επικύρωση εντός 30 ημερών θεωρείται πως εγκρίθηκε και η σύνταξη απονέμεται» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

«Ρίχνουμε περισσότερα όπλα στη μάχη για να τελειώσουμε με την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. τόνισε ο υπουργός στον Realfm. Αυτός είναι ο λόγος που τους χρησιμοποιούμε στην απονομή των συντάξεων, καθώςθα μπορούν να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης . να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, να διαπιστώνουν την ύπαρξη μη οφειλόμενων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή του ελεύθερου επαγγελματία, να εκδίδουν προ-συνταξιοδοτική βεβαίωση, να κάνουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών αλλά και να εκδίδουν σχέδια απόφασης είτε προσωρινής είτε μόνιμης είτε επικουρικής σύνταξης.

Βεβαίως, θα γίνονται έλεγχοι για τον τρόπο, με τον οποίο θα εργάζονται οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες. Θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος τουλάχιστον στο 5% των εκδόσεων.

Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ δεν θα έχουν την ευθύνη για τα λάθη των ιδιωτών. Υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα για τους ιδιώτες, σε περίπτωση λάθους. Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ θα συνεχίζουν να εκδίδουν κανονικά συντάξεις και ταυτόχρονα θα τους ελέγχουν και τους ιδιώτες» τόνισε.

Δεν έχουν όλες οι συντάξεις την ίδια πολυπλοκότητα. Ενώ κάποιος περίμενε 4 χρόνια και είχαμε και μεγάλο στοκ συντάξεων, με όλα αυτά τα όπλα πλέον επιταχύνουμε την διαδικασία.

Το κόστος θα είναι λογικό και θα καλύπτεται από τον ΕΦΚΑ. Γίνονται διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιμελητήριο. Δεν υπάρχει λόγος να πάει κάποιος στους πιο γνωστούς λογιστές και δικηγόρους. Μπορείς με τα ποσά που θα εκδίδει ο ΕΦΚΑ να εκδίδει την σύνταξή του.» κατέληξε ο υπουργός.

Αν σου άρεσε κάνε