«Κουρεμένα» ενοίκια: Μόνο με «δήλωση covid» η αποζημίωση

«Κουρεμένα» ενοίκια: Μόνο με «δήλωση covid» η αποζημίωση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:04 Δημιουργία 22/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Προϋπόθεση η «δήλωση Covid» έως τις 14 Μαϊου, ανεξάρτητα με το αν έχει ληφθεί ή όχι το ποσό, αλλιώς καθίσταται απαιτητό από το Δημόσιο

«Δήλωση Covid» πρέπει να σπεύσουν να υποβάλουν έως τις 14 Μαΐου οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που έλαβαν χθες την αποζημίωση για τα «κουρεμένα ενοίκια».

Ειδάλλως, θα χάσουν την αποζημίωση αυτή, καθώς το ποσό καθίσταται άμεσα απαιτητό από το Δημόσιο!

Αυτό προβλέπει η υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες και αποσαφηνίζει ότι δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον Μάρτιο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής, οφείλει να υποβάλει δήλωση ανεξάρτητα με το εάν έλαβε το ποσό. Για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί η αποζημίωση, αλλά δεν υποβληθεί «Δήλωση Covid» εντός της προθεσμίας, το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση, η οποία θα εκδοθεί σε περίπου έναν μήνα.

Πρόσφατα μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχα δηλώσει πως, για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, θα θεσπισθεί πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως. Στις νέες αιτήσεις, η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet διενεργεί αυτομάτως ειδικούς ελέγχους αξιοπιστίας των αναγραφόμενων στις δηλώσεις, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη στην εφαρμογή. Για τις αποζημιώσεις, όμως, του Μαρτίου για τις οποίες δεν θα υποβληθούν αρχικές δηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διασταυρώσεις (όπως είχε επισημάνει σε σχετικό ρεπορτάζ το Xrimaonline.gr) και για τον συγκεκριμένο λόγο είναι απαραίτητη η υποβολή εκ των υστέρων δηλώσεων εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας.

Όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση, απαραίτητες προϋποθέσεις για τους δικαιούχους αποζημίωσης είναι:

α) Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

β) Ο εκμισθωτής- νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

γ) Ο μισθωτής- επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

δ) Ο μισθωτής- επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον Μάρτιο 2021 βάσει των ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Α’ και Πίνακα Β’ της Α.1063/2021 απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών.

ε) Να τελεί σε αναστολή για τον Μάρτιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης του μισθωτή ή συζύγου/ετέρου μέρους συμφώνου συμβίωσης.

στ) Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας για τον Μάρτιο ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο- εξαρτώμενο μέλος, το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.

Αν σου άρεσε κάνε