Ποιοί και πόσο θα ωφεληθούν από το «πακέτο» φοροελαφρύνσεων

Ποιοί και πόσο θα ωφεληθούν από το «πακέτο» φοροελαφρύνσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:18 Δημιουργία 23/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στο φετινό εκκαθαριστικό θα καταγραφούν τα οφέλη από τα μέτρα - «γέφυρα» - Προς οριστική κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης - Ποιοι θα τη γλιτώσουν και το 2022

Άμεσα θα καταγραφούν στο εκκαθαριστικό της εφορίας φέτος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα οφέλη από τη μείωση της προκαταβολής φόρου, τη νέα φορολογική κλίμακα και το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης, που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση.

Από το επόμενο έτος, τα οφέλη θα μεγαλώσουν σε μόνιμη βάση για τις επιχειρήσεις και τις νομικές οντότητες, καθώς τα φετινά έσοδα θα φορολογηθούν με μειωμένο εταιρικό συντελεστή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις επιχειρήσεις από τη μείωση της προκαταβολής φόρου και του εταιρικού συντελεστή, τα οφέλη κυμαίνονται από 840 ευρώ για δηλωθέντα κέρδη 10.000 ευρώ έως τις 4.200 ευρώ για κέρδη 50.000 ευρώ.

Παράλληλα, «ανάσα» θα προσφέρει στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά και για χιλιάδες άλλους φορολογούμενους, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η διατήρηση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, που επεκτείνεται για το 2022.

Επί της ουσίας, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 σηματοδοτεί και την κατάργησή της, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναφέρει η κυβέρνηση έναν φόρο που επηρεάζει κυρίως τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης και είχε θεσπιστεί ως έκτακτος τα χρόνια των μνημονίων. Ήδη, από τον Ιανουάριο φέτος οι μισθωτοί τού ιδιωτικού τομέα έχουν μια έμμεση αύξηση στους μισθούς τους, με την ελάφρυνση να είναι μεγαλύτερη όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές. Τα οφέλη ξεκινούν από 1,07 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.070 ευρώ και φτάνουν έως τα 306,15 ευρώ για όσους έχουν μικτές μηνιαίες αποδοχές 6.500.

Αυτοί που θα γλιτώσουν την εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος είναι:

-Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογούμενους οι οποίοι τα δύο προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην «παγίδα» των τεκμηρίων.

-Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.

-Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

-Όσοι λαμβάνουν μερίσματα.

Σχετικά με την παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, θα διατηρηθεί και το 2022 η αύξηση στους μισθούς από 8- 23 ευρώ τον μήνα. Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος από το «ψαλίδι» των ασφαλιστικών εισφορών αρχίζει από τα 12 ευρώ τον μήνα, σε περίπτωση που αμείβει τον εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση, και υπερβαίνει τα 35 ευρώ εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ. Καθώς, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνει το συνολικό ασφάλιστρο στο 36,66%, που «ψαλιδίζει» τις εισφορές κατά 7,5%.

Αν σου άρεσε κάνε