Ιστορικό υψηλό για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη

Ιστορικό υψηλό για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:59 Δημιουργία 23/04/21, 12:56
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη κινήθηκε ανοδικά ξανά τον Απρίλιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία την Παρασκευή, παρέχοντας θετική ώθηση για το δεύτερο τρίμηνο.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξήσει τα ποσοστά των εμβολιασμών, αλλά ορισμένες χώρες παραμένουν σε lockdown εν μέσω ενός τρίτου κύματος μολύνσεων από την Covid-19.

Ο δείκτης PMI της μεταποίησης της Ευρωζώνης για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στις 63,3 μονάδες έναντι 62,5 μονάδων τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 62 μονάδες. Αυτό υποδεικνύει μια αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο PMI υπηρεσιών αυξήθηκε στις 50,3 μονάδες από τις 49,6 μονάδες του Μαρτίου ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 49,1 μονάδες, στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 8 μηνών.

Ο σύνθετος PMI ενισχύθηκε στις 53,7 μονάδες από τις 53,2 μονάδες του Μαρτίου.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα βελτιώθηκε στη Γαλλία, σημείωσε ωστόσο μικρή επιβράδυνση στη Γερμανία.

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, δήλωσε στο CNBC ότι «τα μέτρα περιορισμού για την καταπολέμηση της πανδημίας ήταν στην πραγματικότητα αυστηρότερα και κανονικά θα περιμέναμε να εξασθενίσει ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά έκανε το αντίθετο».

Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες ήταν αισιόδοξες για το μέλλον και προετοιμάζονται για καλύτερες περιόδους.

Οι αναλυτές είναι επίσης κάπως αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες, καθώς οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται να χαλαρώσουν ορισμένα από τα μέτρα lockdown για την Covid. Η Ιταλία ανοίγει τμήματα της οικονομίας τη Δευτέρα, η Γαλλία σκέφτεται να ανοίξει ξανά προσεκτικά από τα μέσα Μαΐου και η Ελλάδα σχεδιάζει να ανοίξει και τον τουρισμό.

Ο Williamson είπε: «Θα υπάρξει εναλλαγή μεταξύ των δαπανών για αγαθά και των δαπανών για υπηρεσίες».

Μιλώντας την Πέμπτη, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Τα οικονομικά δεδομένα, οι έρευνες και οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να έχει συρρικνωθεί ξανά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά φαίνεται παράλληλα και η συνέχιση της ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο».

Αν σου άρεσε κάνε