Αναπάντεχη αναβάθμιση από την S&P - BB με θετικό outlook

Αναπάντεχη αναβάθμιση από την S&P - BB με θετικό outlook

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:33 Δημιουργία 24/04/21, 08:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Τελικά επεφύλασσε «έκπληξη» η S&P, προχωρώντας σε αναπάντεχη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα.

Έτσι, ο οίκος έδωσε αξιολόγηση ΒΒ από -ΒΒ για την Ελλάδα, με θετικό outlook. Επισημαίνει δε ότι ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου το ελληνικό rating εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εάν η ανάκαμψη της χώρας αποδειχθεί ισχυρότερη των προβλέψεων.

Ενας ακόμη καταλύτης αναβάθμισης είναι η βελτίωση στην πορεία του προϋπολογισμού και η σημαντική μείωση στα ΝΡΕs του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στον αντίποδα, το outlook θα μπορούσε να υποβαθμιστεί σε σταθερό, αν η οικονομία δεχτεί μεγαλύτερο πλήγμα έναντι των προβλέψεων ή εάν υπάρξουν μεγάλες αρνητικές αποκλίσεις στον προϋπολογισμό.

Η ελληνική οικονομία

Ο οίκος προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας φέτος κατά 4,9% μετά την περυσινή ύφεση, βλέποντας περαιτέρω επιτάχυνση από το 2022 στο 5,8%.

Οπως αναφέρει, η κυβέρνηση επωφελείται από σημαντικά δημοσιονομικά μαξιλάρια ενώ η οικονομία θα δεχτεί πρόσθετη ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο οίκος αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση του προϋπολογισμού, οδηγώντας σε πτωτική τροχιά το χρέος έναντι του ΑΕΠ.

Η αναβάθμιση

Οπως αναφέρει η S&P, η αναβάθμιση αντανακλά της προσδοκία της για ταχεία βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας και του προϋπολογισμού, καθώς θα υποχωρούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να δεχτεί ώθηση από τα σημαντικά κονδύλια που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εάν αξιοποιηθούν αποδοτικά, τα κεφάλαια αυτά θα αντιμετωπίσουν το μεγάλο επενδυτικό κενό στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, οι δομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιήσει οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιώσει την προβλεψιμότητα των πολιτικών.

Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους σε όρους ωρίμανσης και μέσου επιτοκιακού κόστος. Μετά από την άνοδο του 2020, ο οίκος εκτιμά ότι το ακαθάριστο χρέος γενικής κυβέρνησης και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα μειωθούν, με στήριξη από την ανάπτυξη της οικονομίας.

Η ανάπτυξη

Αν σου άρεσε κάνε