Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη του 2021

Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη του 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:23 Δημιουργία 26/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Κάτω από το 4% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη, όπως θα καταγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που θα αποσταλεί στην Κομισιόν - Ποιοι είναι οι τρεις παράγοντες που θα κρίνουν την πορεία του ΑΕΠ φέτος

Κατεβάζει ταχύτητα η ελληνική οικονομία εφέτος, καθώς το πολύμηνο lockdown και οι μη επιβεβαιωμένες προσδοκίες για ταχύτερη ανάκαμψη οδηγούν στην επί τα χείρω αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες στην Κομισιόν, η πρόβλεψη για την άνοδο του ΑΕΠ εφέτος θα διαμορφώνεται κάτω από το 4% και ειδικότερα μεταξύ 3,8% και 3,5%.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προέβλεπε ανάπτυξη 4,8%, ενώ σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο με δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τη συνεισφορά του τουρισμού στα δημόσια έσοδα, η ανάπτυξη το 2021 θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 3,3%. Από την πλευρά τους, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,8%, η Κομισιόν με 3,5%, ενώ το ΙΟΒΕ έχει δύο σενάρια: ανάπτυξη 3,5%- 4%, ή εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει βραδύτερα περιορίζοντας την τουριστική περίοδο και υπάρχουν καθυστερήσεις στην απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάπτυξη θα είναι 1,5%- 2%.

Εν προκειμένω, τρεις είναι οι παράγοντες που θα κρίνουν την ανάπτυξη το 2021:

-Ο πήχης των τουριστικών εσόδων τίθεται στο 60% των εσόδων του 2019. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν οι τουριστικές εισπράξεις είναι στο 40% των εισπράξεων του 2019, ο ρυθμός ανάπτυξης περιορίζεται σημαντικά κατά 1,5%.

-Η ταχεία απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ.

-Η σημαντική αναβαλλόμενη κατανάλωση. Στο Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι όταν ανοίξει το λιανεμπόριο και η εστίαση, θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ως αντίδραση στο πολύμηνο lockdown. Τυχόν αύξηση της κατανάλωσης τους επόμενους μήνες κατά 10 έως 15 δισ. ευρώ, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και θα απορροφήσει ένα μέρος των αρνητικών συνεπειών του προηγούμενου διαστήματος.

Παράλληλα, άνω από 7% του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί το πρωτογενές έλλειμμα εφέτος, ήτοι θα είναι σχεδόν διπλάσιο από το 3,88% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Και αυτό, διότι έχει εκτιναχθεί το κόστος των μέτρων στήριξης από 7 δισ. ευρώ σε πάνω από 14 δισ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η «ρήτρα διαφυγής» έχει διασφαλιστεί και για την επόμενη χρονιά. Ωστόσο, κερδίζει έδαφος η άποψη ότι το 2022 δεν θα πρέπει να προσθέσει ακόμη περισσότερα «βαρίδια» που δεν θα είναι εύκολη η διαχείρισή τους. Κατά συνέπεια, αναφέρουν, η επιβεβλημένη επιστροφή στη δημοσιονομική κανονικότητα (πρωτογενή πλεονάσματα στο 2% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια) θα πρέπει να γίνει σταδιακά μέσα από μια σειρά μέτρων ανάπτυξης και όχι από την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Αν σου άρεσε κάνε