Τι κερδίζουν όσοι μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα

Τι κερδίζουν όσοι μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:59 Δημιουργία 27/04/21, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τα «δώρα» και οι προϋποθέσεις ένταξης στο ευνοϊκό καθεστώς - Όλη η απόφαση

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου πρέπει να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού όσα φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, προκειμένου να ενταχθούν στο ειδικό ευνοϊκό καθεστώς φορολόγησης.

Βασική προϋπόθεση είναι επίσης η παραμονή τους στην Ελλάδα για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, όσοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία, δικαιούνται απαλλαγή για 7 χρόνια από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, ενώ δεν θα εφαρμόζονται τα τεκμήρια για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

Όπως αναφέρεται, φυσικό πρόσωπο που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, υπάγεται σε φορολόγηση για το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα, εφόσον σωρευτικά:

δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδας τα προηγούμενα πέντε από τα έξι έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του, μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα, παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα, και δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μια διετία.

Ειδικά για τις αιτήσεις υπαγωγής στον ειδικό τρόπο φορολόγησης από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, οι οποίες θα υποβληθούν εντός του 2021 και αφορούν ανάληψη υπηρεσίας ή έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης που έλαβε χώρα έως τις 31 Ιουλίου, η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών ορίζεται έως τις 30/9/2021.

Η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής εξετάζει τις αιτήσεις αυτές και εκδίδει απόφαση έως τις 30 Νοεμβρίου, με την οποία τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει. Αιτήσεις που υποβάλλονται μετά τις 30/9/2021, γίνονται δεκτές και εξετάζονται προκειμένου για την υπαγωγή τού φορολογούμενου στον ειδικό τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή για το επόμενο φορολογικό έτος.

Φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ήδη μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και έχουν συνάψει συμβάσεις εργασίας ή έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών εντός του φορολογικού έτους 2020, μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον ειδικό τρόπο φορολόγησης από μισθωτή εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα που προκύπτει στην ημεδαπή, εφόσον δεν ήταν φορολογικοί κάτοικοι της Ελλάδας τα έτη 2015 έως και 2019.

Για τα πρόσωπα αυτά, εφόσον έχουν αναλάβει τη μισθωτή εργασία ή έχουν προβεί σε έναρξη εργασιών πριν από τις 4/12/2020, η σύμβαση εργασίας δεν απαιτείται να συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη.

Η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών ορίζεται έως τις 30/9/2021.

Η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής εξετάζει τις ως άνω αιτήσεις και εκδίδει απόφαση έως τις 30 Νοεμβρίου. Για τα φυσικά πρόσωπα, ακόμη και εάν ανέλαβαν εργασία το φορολογικό έτος 2020, η υπαγωγή τους στον ειδικό τρόπο φορολόγησης θα ξεκινήσει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από 1/1/2021 και εφεξής, και στην υπεύθυνη δήλωση που απαιτείται θα πρέπει να δηλώνεται η πρόθεση του προσώπου για παραμονή στην Ελλάδα για μια διετία, αρχής γενομένης από την 1/1/2021.

Οι αιτήσεις παραλαμβάνονται ακόμα και εάν δεν συνοδεύονται από τα πρωτότυπα σχετικά δικαιολογητικά κατά τον χρόνο υποβολής τους, εφόσον υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο φορολογούμενος δηλώνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις και ότι αδυνατεί να τα προσκομίσει με τον προβλεπόμενο τρόπο, και κατά τα διεθνή νόμιμα, λόγω του ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες βρίσκονται σε αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας. Ο φορολογούμενος υποχρεούται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά προς συμπλήρωση του φακέλου του σε εύλογο χρόνο και το αργότερο έως και τις 22 Νοεμβρίου.

Αν σου άρεσε κάνε