«Νέα εποχή» φέρνει το Σχέδιο Ανάκαμψης

«Νέα εποχή» φέρνει το Σχέδιο Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:16 Δημιουργία 28/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα η 2.000 σελίδων πρόταση - Προβλέπεται εκτίναξη του ΑΕΠ στο 6,2% το 2022 - Στα 18,2 δισ. οι επιδοτήσεις και στα 12,7 δισ. τα δάνεια, που μπορούν να κινητοποιήσουν συνολικά 57,4 δισ. - Τέλος καλοκαιριού τα 4,2 δισ. - Από «κόσκινο» τα ορόσημα ανά 6μηνο

Με την επίσημη κατάθεση σήμερα το πρωί στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, της 2.000 σελίδων πρότασης για το Σχέδιο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι πόροι του Ταμείου αφενός θα εκτινάξουν το 2022 το ΑΕΠ στο 6,2% και αφετέρου- με την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων- θα δημιουργηθούν τις προϋποθέσεις για την είσοδο της χώρας σε μια «νέα εποχή».

Τα χρήματα που μπορούν να εισρεύσουν δεν είναι ευκαταφρόνητα: σε 18,2 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επιδοτήσεις και σε 12,7 δισ. τα δάνεια, που, εφόσον συμπληρωθούν από ιδιωτικά κεφάλαια, μπορούν να κινητοποιήσουν συνολικά 57,4 δισ. ευρώ για 170 έργα και μεταρρυθμίσεις.

Η διαδρομή αυτή αρχίζει τώρα, με τις διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες να συνεχίζονται το επόμενο δίμηνο για να δοθεί η τελική έγκριση, και χωρίς να αποκλείεται ότι θα γίνουν νέες παρεμβάσεις. Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, έως το τέλος του καλοκαιριού θα εκταμιευθεί η προκαταβολή του 13% επί των 32 δισ. ευρώ, ήτοι 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα καταβάλλονται σε δόσεις, όταν τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο σχέδιο θα εκπληρώνουν συμφωνημένα ορόσημα και στόχους και επαληθεύεται η ολοκλήρωσή τους.

Ο έλεγχος προσομοιάζει με αυτόν των μνημονίων, μόνο που εδώ η Αθήνα θα έχει τον έλεγχο. Ανά εξάμηνο, οι Βρυξέλλες θα περνούν από «κόσκινο» τα ορόσημα που έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο και εάν κρίνεται ότι όλα κινούνται στην ορθή κατεύθυνση, θα εκταμιεύονται περίπου 3 δισ. ευρώ. Εάν κάποια επένδυση τίθεται εκτός χρονοδιαγράμματος, θα κινδυνεύει με απώλεια επιδοτήσεων και δανείων.

Στο σκέλος των επιδοτήσεων, ορισμένα έργα- όπως τα voucher για αγορά laptop- έχουν ήδη αρχίσουν να υλοποιούνται και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα με προχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα ακολουθήσουν το «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τα προγράμματα κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

Στο σκέλος των δανείων, το μεγάλο ζητούμενο είναι η ωρίμανση επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες. Σύμφωνα με το Σχέδιο, τα κρατικά δάνεια θα καλύπτουν έως το 50% της αξίας του έργου, ενώ κατά μέσον όρο υπολογίζεται ότι η κρατική συμμετοχή θα ανέρχεται στο 40%. Το υπόλοιπο θα καλύπτεται από τραπεζική χρηματοδότηση κατά τουλάχιστον 30% και ίδια κεφάλαια των επενδυτών κατά τουλάχιστον 20%. Η χρηματοδότηση προβλέπεται να διαρκέσει 8- 12 έτη, ενώ θα υπάρχει περίοδος χάριτος 2- 3 ετών, πριν από την έναρξη αποπληρωμής του δανείου. Δηλαδή, όσες επιχειρήσεις λάβουν εφέτος δάνειο δεν θα αρχίσουν να το αποπληρώνουν πριν από το 2023- 2024.

Το όλο Σχέδιο αναπτύσσεται σε 4 άξονες, με τις σημαντικότερες παρεμβάσεις να είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

1. Πράσινη μετάβαση (6 δισ. ευρώ):

-«Εξοικονομώ κατ’ οίκον» (1,081 δισ. ευρώ). Αφορά σε αντικατάσταση κουφωμάτων και διπλά τζάμια, αναβάθμιση συστημάτων ψύξης και θέρμανσης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, αντλίες θερμότητας, έξυπνα συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης, φωτοβολταϊκά στις στέγες κ.ά. Επιπλέον 450 εκατ. ευρώ προβλέπονται για τη δράση «Εξοικονομώ Επιχειρώντας» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και 200 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη δράση στο Δημόσιο.

-Συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (450 εκατ. ευρώ).

-Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών- Κυκλάδων (195 εκατ. ευρώ).

-Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, π.χ. Ελαιώνας, νότιο παραλιακό μέτωπο Αττικής, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.ά. (475 εκατ. ευρώ).

-Ανακαίνιση ΟΑΚΑ (43 εκατ. ευρώ).

-Πολεοδομικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα (250 εκατ. ευρώ).

2. Ψηφιακή μετάβαση (2,1 δισ. ευρώ):

-Ασύρματα δίκτυα 5G στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων (130 εκατ. ευρώ). Θα αναπτυχθούν σε 6 αυτοκινητοδρόμους, καλύπτοντας 2.011 χλμ.

-Υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών για σύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με τα νησιά και με άλλες χώρες, όπως η Κύπρος (89 εκατ. ευρώ).

-Ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους (565 εκατ. ευρώ). Αφορά σε διάφορους τομείς, όπως η Δικαιοσύνη, οι πολεοδομίες, το κτηματολόγιο, η μετανάστευση, ο ΕΦΚΑ, με στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας εξυπηρέτησης του πολίτη.

-Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων (375 εκατ. ευρώ). Αφορά στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασία από απόσταση, ψηφιακό γραφείο, digital marketplace, κυβερνοασφάλεια κ.ά.

3. Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή (5,2 δισ. ευρώ):

-Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση και το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων (1,040 δισ. ευρώ). Προβλέπει τη συστηματική και διαρκή αξιολόγηση των παρόχων, συνδέει την αμοιβή τους και την αμοιβή των καταρτιζόμενων με πιστοποίηση απόκτησης δεξιοτήτων από τρίτους.

-Μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης (479 εκατ. ευρώ). Θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους, για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, καθώς και ειδικά προγράμματα για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), καθώς και αντίστοιχες με προβλήματα αποβιομηχάνισης και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης.

-Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα (317 εκατ. ευρώ).

-Ενίσχυση της παιδικής προστασίας, με δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών ή θέσεων σε σταθμούς, μεταρρύθμιση των προγραμμάτων τους, ενίσχυση των προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης παιδιών με σοβαρές αναπηρίες (184 εκατ. ευρώ).

4. Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας (4,8 δισ. ευρώ):

-Ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη συλλογή των φόρων (174 εκατ. ευρώ).

-Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας (450 εκατ. ευρώ).

-Ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και ευεξίας (ιαματικές πηγές), τον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα των παραλιών (260 εκατ. ευρώ).

-Μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα (520 εκατ. ευρώ).

Αν σου άρεσε κάνε