«Πέφτουν» επιπλέον 6 δισ. για στήριξη της οικονομίας έως το τέλος του χρόνου

«Πέφτουν» επιπλέον 6 δισ. για στήριξη της οικονομίας έως το τέλος του χρόνου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:28 Δημιουργία 29/04/21, 13:00
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Θα μοιράζεται 1 δισ. κάθε μήνα μέχρι τη λήξη του 2021 - Στο συνολικό ποσό συμπεριλαμβάνονται πάσης φύσεως προγράμματα επανεκκίνησης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ - Τι εξετάζεται για τα χρέη της πανδημίας

Ακόμη 6 δισ. ευρώ αναμένεται να διατεθούν για τη στήριξη της οικονομίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη.

Το ποσό θα μοιράζεται, πρακτικά, σε 1 δισ. το μήνα μέχρι τη λήξη του 2021. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, στο συνολικό ποσό συμπεριλαμβάνονται πάσης φύσεως προγράμματα επανεκκίνησης, εισφορά αλληλεγγύης, κλπ., που θα δοθούν από τον προσεχή Μάιο και μετά.

Ως προς τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν προκληθεί από την πανδημία, ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων – ανθρώπων με βάση το πλήγμα που έχουν υποστεί, όχι των σωρευμένων χρεών, γιατί όταν βάζουμε ως κριτήριο τα χρέη εμπλέκεται εκεί και η έννοια του «στρατηγικού κακοπληρωτή».

«Πρόκειται τόσο για χαμηλότοκα δάνεια, όσο και για ενισχύσεις. Αλλά τα χρήματα δεν δίδονται από κάποιο ‘μαγικό σακούλι’, δίδονται από τους ίδιους τους φορολογούμενους σε μεταγενέστερο χρόνο οπότε πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη στον τρόπου που δαπανώνται» τόνισε ο υπουργός.

Διευκρίνισε ότι δεν αναμένονται φοροαπαλλαγές στο επόμενο διάστημα, ενώ τι θα συμβεί από το ’23 και μετά είναι συνάρτηση της αντίδρασης της οικονομίας και των μακροοικονομικών/δημοσιονομικών στόχων των επόμενων ετών. «Εμείς σήμερα θα παρουσιάσουμε το σχέδιο σταθερότητας που υποβάλουμε στις 30 Απριλίου στην Κομισιόν, φαίνεται ότι υπάρχει μικρός δημοσιονομικός χώρος για μετά το 2023 αλλά δεν έχει οριοθετηθεί γιατί δεν ξέρουμε τους στόχους» σημείωσε.

Αν σου άρεσε κάνε