Πήρε το «πράσινο φως» του Ευρωκοινοβουλίου το πιστοποιητικό Covid-19

Πήρε το «πράσινο φως» του Ευρωκοινοβουλίου το πιστοποιητικό Covid-19

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:39 Δημιουργία 29/04/21, 13:15
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Το έγγραφο, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, επιβεβαιώνει, εάν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί, είχε πρόσφατα αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει - Οι κάτοχοι του δεν πρέπει να υπόκεινται σε καραντίνα ή τεστ

Το «πράσινο φως» στο πιστοποιητικό εμβολιασμού της ΕΕ άναψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με δήλωση του νομοθετικού οργάνου, το πιστοποιητικό EU Covid-19, που είχε προηγουμένως τίτλο «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό», είναι ένα έγγραφο, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, που επιβεβαιώνει εάν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορoνοϊού, είχε πρόσφατα αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση και οι κάτοχοι αυτού θα πρέπει να απαλλάσσονται από ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός των κρατών μελών.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο «πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ» (EU COVID-19 certificate) - αντί του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο.

Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού Covid-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή τεστ, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, δεν θα χρησιμεύσουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.

Αν σου άρεσε κάνε