Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα για περισσότερους από 130.000 ιδιοκτήτες ΙΧ

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα για περισσότερους από 130.000 ιδιοκτήτες ΙΧ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:15 Δημιουργία 07/05/21, 21:03
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Η πλατφόρμα «my car» της Ανεξάρτητης Αρχής τέθηκε σε λειτουργία και σε αυτήν οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων, καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν

Την ευκαιρία να πάρουν πάλι τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, δίνει η ΑΑΔΕ σε περισσότερους από 130.000 ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι στο α’ δίμηνο φέτος προχώρησαν στην ηλεκτρονική ακινησία των οχημάτων, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών για όλο το 2021.

Η πλατφόρμα «my car» της Ανεξάρτητης Αρχής τέθηκε σε λειτουργία και σε αυτήν οι ιδιοκτήτες προχωρούν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων, καταβάλλοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν. Μάλιστα, δεν επιβαρύνονται με πέναλτι, δηλαδή την πληρωμή επιπλέον ποσών πέραν των δωδεκατημορίων που αντιστοιχούν στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, σε συνάρτηση με τους μήνες που θέλουν να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 1.358 κ.ε. έως 1548 κ.ε. που το απέκτησε μετά το 2006 και το οποίο βαρύνεται με ετήσια τέλη 255 ευρώ, εάν θα θελήσει να έχει ξανά τις πινακίδες κυκλοφορίας για έναν μήνα θα πληρώσει τέλη 21,25 ευρώ, ενώ για τους δύο μήνες θα καταβάλει τέλη 42,50 ευρώ.

Ήδη, η ΑΑΔΕ ανάρτησε μια νέα έκδοση του αρχείου με τις οδηγίες χρήσης για την εφαρμογή «Ηλεκτρονική Ακινησία/Άρση» (https://www.aade.gr/sites/default/files/2021-05/odigies_myCAR_0.pdf). Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του Taxisnet και θα επιλέγουν το όχημα για το οποίο θέλουν τις πινακίδες (π.χ. ΙΧ αυτοκίνητο, μοτοσικλέτα κ.ά.).

Για την άρση της ακινησίας απαιτείται:

-Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η άρση ακινησίας ή των αναλογικών/μηνιαίων τελών κυκλοφορίας, που αναλογούν στο χρονικό διάστημα άρσης ακινησίας, εφόσον προβλέπεται από ισχύουσες διατάξεις

-Η ύπαρξη ενεργού συμβολαίου ασφάλισης του οχήματος. Ο έλεγχος του ενεργού ασφαλιστηρίου συμβολαίου διενεργείται μέσω web service με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Σε περίπτωση που δεν είναι πληρωμένα τα τέλη, επιλέγεται «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας». Για τα αναλογικά τέλη, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να επιλέξουν το πλήθος των μηνών για τους οποίους επιθυμούν να καταβάλουν τέλη κυκλοφορίας.

Επισημαίνεται ότι, στην περίπτωση που κάποιοι έχουν καταβάλει αναλογικά τέλη κυκλοφορίας και επιθυμούν να πληρώσουν για όλο το έτος (π.χ. γιατί πρόκειται να μεταβιβάσουν το όχημα), με την επιλογή «ετήσια τέλη» θα υπολογισθεί από το σύστημα το υπόλοιπο ποσό που οφείλουν.

Η διαχείριση των αιτήσεων είναι παρόμοια με αυτή των αιτήσεων θέσης οχήματος σε ηλεκτρονική ακινησία. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις αιτήσεις για θέση του οχήματος σε ακινησία, στις αιτήσεις άρσης ηλεκτρονικής ακινησίας δεν προβλέπεται η διαδικασία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, σε περίπτωση που η αρχική αίτηση έχει οριστικοποιηθεί. Η ενημέρωση των ιδιοκτητών για την άρση της ακινησίας ή για την ανάγκη έγκρισης της άρσης ακινησίας (σε περίπτωση πολλαπλών ιδιοκτητών) γίνεται ακριβώς όπως και στις αιτήσεις για θέση του οχήματος σε ακινησία

Εάν κάποιος μετά την παρέλευση του διαστήματος που έχει πληρώσει, δεν καταθέσει και πάλι τις πινακίδες, τότε το πρόστιμο θα είναι ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, αφού αφαιρεθεί το διπλάσιο ποσό των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Αν σου άρεσε κάνε