Στόχος κονδύλια 7,8 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στόχος κονδύλια 7,8 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:13 Δημιουργία 14/05/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Η Αθήνα επιδιώκει μαζί με την εκταμίευση της προκαταβολής των 3,9 δισ., να εισρεύσει και η αντίστοιχου ύψους πρώτη δόση επιχορηγήσεων και δανείων

Κονδύλια ύψους 7,8 δισ. ευρώ θα διεκδικήσει εφέτος η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την επιστροφή στην ανάκαμψη από το γ’ τρίμηνο.

Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, επιδιώκεται- μαζί με την εκταμίευση της προκαταβολής των 3,9 δισ. ευρώ που αναμένεται εκτός απροόπτου προς τον Ιούλιο- να εισρεύσει και η αντίστοιχου ύψους πρώτη δόση επιχορηγήσεων και δανείων.

Ωστόσο, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με «ροδοπέταλα» και για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση μιας δόσης, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τηρεί με απόλυτη συνέπεια και αυστηρότητα όλα τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των έργων. Τα χρονοδιαγράμματα αυτά θα είναι ασφυκτικά και δεν θα επιτρέπουν την οποιαδήποτε καθυστέρηση, δεδομένου ότι τα κεφάλαια θα πρέπει να δεσμευτούν στο σύνολό τους έως το 2023 και να απορροφηθούν έως το τέλος του 2026, μέσω εξάμηνων εκταμιεύσεων.

Στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι και τα ορόσημα που θα συμφωνούνται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπαίνει «κόφτης» στις εκταμιεύσεις των 3 δισ. ευρώ ανά εξάμηνο. Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «δεν μπορούμε να απορροφήσουμε ούτε λιγότερα, ούτε περισσότερα από αυτά που έχουν προϋπολογιστεί. Πρέπει να απορροφήσουμε ακριβώς τα ίδια ποσά». Προσθέτοντας πως στην περίπτωση των υπερβάσεων θα πρέπει «τα παραπάνω λεφτά να τα βάλουμε εμείς από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Το ελληνικό σχέδιο, που αναμένεται να περιλαμβάνεται στο πρώτο πακέτο των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης που θα εγκριθούν από το Ecofin στις 18 Ιουνίου, αποτελείται από 112 επενδύσεις και έργα και από 58 μεταρρυθμίσεις (συνολικά 170 τον αριθμό), οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως τα μέσα του 2026 για να φτάσουν εγκαίρως τα κονδύλια και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις επιχορηγήσεις που θα εισρεύσουν από το Ταμείο, ποσό περίπου 1,4 δισ. ευρώ θα οδεύσει σε προγράμματα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τραπεζικό δανεισμό. Πρόκειται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό (375 εκατ. ευρώ), τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος (260 εκατ. ευρώ), τον αγρο- διατροφικό τομέα (250 εκατ. ευρώ) και το «Εξοικονομώ» (450 εκατ. ευρώ).

Πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα με τη διαχείριση των δανείων ύψους 12,7 δισ. ευρώ. Εδώ κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι ελληνικές εμπορικές τράπεζες αλλά και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που θα εκταμιεύουν δάνεια χωρίς κρατικές εγγυήσεις για τα επενδυτικά έργα. Κάτι που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και σωστή διαχείριση, λόγω του μεγάλου όγκου των «κόκκινων» δανείων. Επιλέξιμα θα είναι δάνεια που χρηματοδοτούν έργα σε πέντε άξονες, για τους οποίους θα μοριοδοτούνται τα επενδυτικά σχέδια: Πράσινη ανάπτυξη, Ψηφιακές δράσεις, Χρηματοδότηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, Έρευνα και καινοτομία, Συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες επιχειρήσεων.

Εν κατακλείδι, το διακύβευμα είναι τεράστιο. Εάν οι πόροι απορροφηθούν στο σύνολό τους, μπορεί να επιτευχθεί- με ορίζοντα το 2026- μια αύξηση του ΑΕΠ κατά επτά μονάδες επιπλέον και μια αύξηση της απασχόλησης κατά τέσσερις μονάδες επιπλέον.

Αν σου άρεσε κάνε