«Χάθηκαν» 3,6 δισ. από τον τζίρο επιχειρήσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων στο α΄3μηνο

«Χάθηκαν» 3,6 δισ. από τον τζίρο επιχειρήσεων και οικονομικών δραστηριοτήτων στο α΄3μηνο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:43 Δημιουργία 18/05/21, 12:55
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Πτώση 1,8 δισ. στον τζίρο των 210.217 επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο πέρυσι

Περαιτέρω πτώση τζίρου κατά περίπου 3,6 δισ. ευρώ καταγράφηκε το α’ τρίμηνο εφέτος στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 63.560.924 χιλ. ευρώ σε σχέση με 67.158.036 χιλ. ευρώ το α’ τρίμηνο πέρυσι.

Ενώ, για τις 210.217 επιχειρήσεις (το 14,8% του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας) που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο πέρυσι, οι απώλειες στον τζίρο το α’ τρίμηνο εφέτος ήταν περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων σε αναστολή λειτουργίας καταγράφηκε στον τομέα Εκπαίδευση (89,3%) και ακολούθως στον τομέα Δραστηριότητες Υπηρεσιών Παροχής Καταλύματος και Υπηρεσιών Εστίασης (85,0%). Τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στον τομέα Επαγγελματικές, Επιστημονικές και Τεχνικές Δραστηριότητες (0,2%) και στον τομέα Ενημέρωση και Επικοινωνία (1,1%). Ενώ, συγκριτικά με τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020, τον Νοέμβριο πέρυσι τέθηκαν επιπρόσθετα σε αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Δραστηριότητες ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων και συναφείς δραστηριότητες και επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Δραστηριότητες ανθρώπινης υγείας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με άλλη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, περίπου 652 εκατ. ευρώ ήταν οι περαιτέρω απώλειες στον τζίρο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στην εστίαση, το α’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τις μεγαλύτερες απώλειες (περίπου 510 εκατ. ευρώ) είχε η εστίαση, ενώ πτώση τζίρου κατά περίπου 142 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν στις επιχειρήσεις παροχής καταλυμάτων.

Αν σου άρεσε κάνε