lagarde-tsipras-athina-dnt

Ο Τσίπρας σπεύδει να… εξευμενίσει το ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 10/10/17, 07:53
Του Αλέξη Ρωμανού
 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σπεύδει στην Ουάσιγκτον, εκτός των άλλων για να εξευμενίσει το ΔΝΤ, αν και προσφάτως είχε δημιουργήσει ένα σκηνικό ρήξης με το Ταμείο.

 

Μάλιστα άφησε σαφέστατη αιχμή κατά του ρόλου του ΔΝΤ στην Ελλάδα επέλεξε να τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ταλίν της Εσθονίας.Το ΔΝΤ όπως όλα δείχνουν μένει στο ελληνικό πρόγραμμα και έχοντας υποχωρήσει στο θέμα των τραπεζών και χωρίς πολλές ελπίδες για ουσιαστική λύση στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους αναμένεται να πιέσει για μεταρρυθμίσεις και για νέα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

 

Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές βλέπουν ότι έτσι και αλλιώς το ΔΝΤ θα σκληρύνει τη θέση του, μετά την υποχώρησή του από την ακραία του απαίτηση για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

To ΔΝΤ έχοντας υποχωρήσει στο θέμα των τραπεζών και χωρίς πολλές ελπίδες για ουσιαστική λύση στο θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους αναμένεται να πιέσει για μεταρρυθμίσεις και για νέα μέτρα για να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

 

Ολοένα και εντονότερη είναι η ανησυχία, που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης, ως προς το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να απαιτήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων.

 

Το Ταμείο, εξάλλου, δεν έχει πάψει να αμφισβητεί τους στόχους για το πλεόνασμα του 3,5%, που σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό, αν όχι από το φθινόπωρο, στις αρχές του επόμενου έτους, να εγείρει «ορέξεις» για την υιοθέτηση και νέου «πακέτου» μέτρων.

 

Το ΔΝΤ εκτιμά πως τα «κουκιά» για το 2018 δεν βγαίνουν, υπολογίζοντας πως η δημοσιονομική «τρύπα» αγγίζει τα 2 δις. ευρώ.

 

Εάν πράγματι η Ουάσινγκτον θέσει θέμα νέων μέτρων, θα δυναμιτίσει την τρίτη αξιολόγηση με αρνητικές συνέπειες για την πορεία της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

 

Την ίδια ώρα, σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται το Οικονομικό επιτελείο, προβλέποντας πως το Ταμείο θα ζητήσει η μείωση του αφορολόγητου να ισχύσει από το 2018.

 

Άλλωστε, στην επιστολή προθέσεων που απεστάλη στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία ζητείται η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο Μνημόνιο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να εφαρμόσει και νέα δημοσιονομικά μέτρα, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

 

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αποδέχθηκε το αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και θα συναντηθεί μαζί του στην Ουάσιγκτον.

 

Ο κ. Τσίπρας προτίθεται να εκφράσει τα παράπονα του για τη συμπεριφορά συγκεκριμένων στελεχών του ΔΝΤ εναντίον της προσπάθειας της κυβέρνησης να εξέλθει της κρίσης, και επίσης, να επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Το θέμα του χρέους είχε αποφασιστεί να συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές, αλλά η ελληνική κυβέρνηση νοιώθει να έχει ξεχαστεί.

 

Αναμένεται να θέσει και την υπόθεση των τραπεζών, καθώς ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν δραματικά με ευθύνη των στελεχών του ΔΝΤ, που δημοσιοποίησαν επίσημα τη θέση τους παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι διαφωνούσαν με αυτή.

 

Την ίδια ώρα και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος θα έχει επαφές με στελέχη του ΔΝΤ στα πλαίσια της Φθινοπωρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ουάσιγκτον, που έχει ξεκινήσει, με τις εργασίες της να κορυφώνονται το τριήμερο 13-15 Οκτωβρίου.
Αν σου άρεσε κάνε