lagarde-dnt-nea-metra

Μέτρα 1,8 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ στο... βωμό του πλεονάσματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 11/10/17, 07:55
Μπορεί χθες το ΔΝΤ να εμφανίσθηκε πιο αισιόδοξο από την κυβέρνηση για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2018 (+2,6% έναντι 2,4%), όμως σήμερα θα ζητήσει μέτρα τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ!
 

Η ελληνική οικονομία εισέρχεται στους  ρυθμούς της τρίτης αξιολόγησης και ένας πραγματικός Γολγοθάς, παρά τα αντιθέτου λεγόμενα από κυβερνητικά χείλη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ξεκινά προς το τέλος Οκτωβρίου.

 

Οι απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ φοβίζουν την κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να υλοποιήσει προαπαιτούμενα, που “χτυπούν” το κοινωνικό κράτος (π.χ κατάργηση επιδομάτων), αλλά και το πολιτικό και κομματικό υπογάστριο του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο,  του νομοθετικού πλαισίου για τις απεργίες, ιδιωτικοποιήσεις).

 

Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης και για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να απαιτήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων.

 

Το Ταμείο δεν έχει πάψει να αμφισβητεί του στόχους για το πλεόνασμα του 3,5% και αναμένεται να διατηρήσει την ίδια άποψη γεγονός που, εάν όχι το Φθινόπωρο, αλλά σίγουρα στις αρχές τους επομένου έτους, θα οδηγήσει σε νέες απαιτήσεις για λήψη δημοσιονομικών μέτρων.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ουάσινγκτον, υπάρχει δημοσιονομικό κενό γύρω στα 2 δισ. ευρώ καθώς υποστηρίζει ότι τα νούμερα του επομένου έτους δεν βγαίνουν.

 

Εάν το ταμείο θέσει θέμα νέων μέτρων, αυτό θα δυναμιτίσει την αξιολόγηση με αρνητικές συνέπειες για την πορεία της οικονομίας και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ φοβάται μήπως το ΔΝΤ:

 

-Ζητήσει την εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου έναν χρόνο πριν που σημαίνει η μείωση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο από τα  1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

-Ζητήσει περικοπές στις συντάξεις από το 2018 αντί το 2019

-Ζητήσει να ενεργοποιηθούν από το 2023 αντί το 2019-2020 τα αντίμετρα

-Ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και νέα ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ.

 

Tα συμπληρωματικά μέτρα για το 2018 που θα φθάνουν το 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή θα εξοικονομήσει ο προϋπολογισμός από τις περικοπές στις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) ή από το αφορολόγητο ποσό,  θα ζητά εμμέσως από την κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με σημερινή του έκθεση.

 

Η οποία, ναι μεν, θα είναι προς το καλύτερο αφού θα προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα 2,6% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,2% του ΑΕΠ ( 4,1 δισ.), πλην όμως υπάρχει ακόμη σημαντική απόσταση από τον μνημονιακό στόχο του 3,5%.

 

Η διαφορά της μίας μονάδας (μεταξύ των δύο εκτιμήσεων μάλλον χαλάει την ατμόσφαιρα της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει στις 23 Οκτωβρίου και την ψυχολογία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας η οποία μεταβαίνει  απευθείας για Ουάσινγκτον.

 

Ο λόγος για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα ξεκινήσει την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

 

Μια γεύση για τις προθέσεις του ΔΝΤ, αναμένεται να λάβουν το Σάββατο οι κ.κ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, στο ραντεβού τους με την Κ.Λαγκάρντ.            

 

Εάν χρειαστούν νέα μέτρα το πρώτο που θα συμβεί θα είναι να επισπευσθούν τα ήδη ψηφισμένα της περιόδου 2019-2020, δηλαδή οι μειώσεις συντάξεων σε ποσοστό 1,8% του ΑΕΠ, που έχει νομοθετηθεί να επιβληθούν το 2019, και η μείωση του αφορολογήτου ορίου κατά 1,8% του ΑΕΠ από τα 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ, η οποία έχει νομοθετηθεί για το 2020, μέσω του περιορισμού της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ.

 

Το οικονομικό επιτελείο από την πλευρά του θα ισχυριστεί ότι αυτή η απόκλιση θα καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2017 θα κλείσει με υπερκάλυψη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 2,2% ή και παραπάνω , ενώ το 2018 θα επιτευχθεί κανονικά η πρόβλεψη για 3,5% του ΑΕΠ. Η κάλυψη των στόχων θα επιτευχθεί από το καλύτερο αποτέλεσμα κατά 1,3 δισ. ευρώ του ΕΦΚΑ αλλά και από τις  ακόμα μεγαλύτερες περικοπές δαπανών που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2018.
Αν σου άρεσε κάνε