tsipras-lagarde-dnt

Η νέα… παρτιτούρα Τσίπρα για τη «μουσική» του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 24/10/17, 08:08


Του Αλέξη Ρωμανού

Πριν μερικές εβδομάδες «λιθοβολούσαν» το ΔΝΤ. Στις ΗΠΑ με τη στροφή του Τσίπρα, το Ταμείο από «εχθρός του λαού» έγινε «μουσική στ' αυτιά» του!

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην Ουάσινγκτον ότι τα όσα τού είπε η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ακούστηκαν ως «μουσική στ’ αυτιά του»!

Την άποψη ότι είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ εξέφρασε από την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχθηκε μετά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings.

Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση άλλαξε άποψη αναφορικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ταμείο στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς θεωρεί ότι μπορεί με τη συμμετοχή του να εξασφαλίσει καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Πιθανότατα η νέα κυβερνητική θέση να έχει να κάνει με όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αυτά που του είπε η κ. Λαγκάρντ, ότι δηλαδή το Ταμείο δεν απαιτεί άλλα μέτρα και παραμένει σταθερό στη θέση του υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, «ήταν μουσική στ’ αυτιά μου».

Παρασκήνιο

Τελευταία αναπτύσσεται ένα παρασκήνιο που θέλει τον Τσίπρα να αλλάζει άποψη για το ΔΝΤ, μετά τις επαφές του στις ΗΠΑ.

Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ,Στίβεν Μνούτσιν, ο οποίος συμμετείχε στην κλειστή σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με τονΑλέξη Τσίπρα, φέρεται να είναι αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ, μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ με 17%, δεν αποκλείεται να ζητήσουν την σύγκλιση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ταμείου – μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο και αφού ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση – και να πιέσουν για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την περαιτέρω λήψη μέτρων για το χρέος.

Ενδεικτικό του παρασκηνίου που υπήρξε είναι το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ τηλεφώνησε στον Αλέξη Τσίπρα και επέμενε να συναντηθούν πριν αυτός επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, όπερ και εγένετο.Την επόμενη μέρα ο Μνούτσιν αποκάλυψε στον Αλέξη Τσίπρα πως του τηλεφώνησε η διευθύντρια του ΔΝΤ και τον ενημέρωσε πως όλα πήγαν καλά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δεν υπήρξαν εντάσεις και η τρίτη αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί χωρίς «εκπλήξεις».

Και το βασικότερο, ότι το Ταμείο θα επιμείνει ανυποχώρητο στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Η έξοδος στις αγορές

Όπως έχει γράψει το xrimaonline.gr η Ελλάδα θα πρέπει πριν ακόμη ολοκληρωθεί το πρόγραμμα να ξαναβγεί στις αγορές και το οικονομικό επιτελείο θέλει στο πρόγραμμα το Ταμείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγορές θα ήθελαν στο «παιχνίδι» και το ΔΝΤ καθώς θα έδινε μεγαλύτερη εγκυρότητα και θα είχε καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο επιτοκίων με τα οποία θα δανειστεί η Ελλάδα.

Αν σου άρεσε κάνε